Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Dokonalá kombinace genia loci Šumavy a temných krimipříběhů

Recenze: Dokonalá kombinace genia loci Šumavy a temných krimipříběhů
Recenze: Dokonalá kombinace genia loci Šumavy a temných krimipříběhů  (Autor: nakladatelství Víkend)
12. února 2016
13:45

Okouzlující příroda, třpytivé hladiny jezer, tajemné slatě, prameny řek a dokonce i prales. Tak vnímá Šumavu většina Čechů. Ale i v krásné horské krajině se vraždí, loupí a znásilňuje…

Zadumaná krása šumavských hvozdů vybízí k aktivnímu odpočinku při túrách přírodou, zkrátka ráj pro turisty toužící po klidu. Ve vesničkách, kde se zastavil čas, vás pohostí tradičními zelníky nebo sladkým trhancem. Takový je dnešní mediální obraz Šumavy. V minulosti ale šlo o území poznamenané národnostními spory mezi Čechy a Němci, později zase nemilosrdně přervané dráty neprostupné hranice.

Podstatnou část Šumavy navíc zabíral i vojenský prostor, do něhož neměli civilisté vůbec přístup. Autoři knihy Kriminální případy ze Šumavy vybrali do svého sborníku zločiny z širokého časového rozmezí a zpracovali je jako krátké povídky. Nejstarší případy se odehrávají za časů Rakouska-Uherska a ty nejmladší pak v sedmdesátých letech minulého století.

Přestože všechny motivy vycházejí z událostí, nejde o literaturu faktu. K tomu se autoři ostatně přiznávají už v předmluvě. Dobové reálie ale víceméně sedí. Připomeneme si typické zločiny své doby – vraždy výminkáře, společné sebevraždy milenců a později i násilnou kriminalitu spojenou s přítomností armády.

Nakladatelství Víkend se podařilo dát dohromady podařený soubor krimipříběhů, v nichž hraje hlavní roli neopakovatelný genius loci Šumavy. Povídky jsou čtivé a knížka mohla být možná i trochu delší.


Kriminální případy ze Šumavy

Nakladatelství Víkend, 2015

158 stran

Hodnocení 75%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi