Ve čtvrtek byl v německé metropoli zahájen prestižní filmový festival Berlinale, který letos během jedenácti dnů uvede 434 filmů, z toho 18 se jich bude ucházet o Zlatého medvěda. Celý festival spojuje téma právo na štěstí a projeví se na něm i současná uprchlická krize ve světě. Ta pronikla i do slavnostního zahájení festivalu, kde se mluvilo o otevřeném festivalu v době, kdy se v Evropě hovoří o uzavírání hranic či o nutné solidaritě s běženci.

Stranou nezůstal ani hollywoodský herec George Clooney, který na festival dorazil jakožto hlavní hrdina promítaného snímku Ave, Caesar!. Herce doprovodila jeho pohledná manželka Amal Clooney (38), která z někdejšího nejznámějšího svobodného mládence udělala lepšího chlapa.

George Clooney se totiž nejspíš díky své drahé polovičce, která je původem z Libanonu a živí se jako advokátka přes lidská práva, začal více zajímat o dění ve světě. Šarmantní krasavec se proto rozhodl požádat o audienci u německé kancléřky Angely Merkel, které chtěl nabídnout svou pomoc při řešení uprchlické krize.

„Zítra se setkám s Angelou Merkel a chtěl bych s ní promluvit a zeptat se, jak můžeme my (v Hollywoodu) pomoci,“ uvedl George Clooney při zahájení festivalu.

Fotogalerie
11 fotografií