Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stovka lidí se loučila s lesním mužem, jeho hájenka má šanci na záchranu

Autor: jp - 
10. února 2016
18:18

Stovka lidí přišla večer na pietní rozloučení s Miroslavem Vojtěchem (†62) alias lesním mužem z hradecké hájenky. Tomu minulý čtvrtek selhalo srdce zřejmě i vlivem stresu z boje o lesní stavení, v němž 40 let žil. Měl se stěhovat do bytu kvůli plánu města hájenku zbořit a postavit moderní výukové centrum. Teď to ale vypadá, že možná zůstane.

U Lesního hřbitova, který je asi kilometr od hájenky, lidé zapalovali svíčky a se slzami v očích vzpomínali na Miroslava Vojtěcha. Přišli sem proto, že pohřeb bude neveřejný, jak si podle pozůstalých muž přál. Mezi přítomnými bylo mnoho lidí, kteří za zachování hájenky podepsali petici. Přišla i dokumentaristka Silvie Dymáková, která veřejně prohlásila, že město Vojtěcha uštvalo.

Archy s podpisy byly k dispozici i na pietní akci. Svůj nesouhlas s jejím zbouráním a postavením moderního objektu vyjádřilo už téměř 7000 lidí.

Spoluautor petice Lukáš Kocián se na akci ujal úvodního slova a požádal o minutu ticha za zesnulého Vojtěcha. „Po dnešku to vypadá, že se hájenku podaří zachránit. Škoda jen, že se toho Mirek nedožil,“ sdělil přítomným, kteří reagovali potleskem, ale zároveň jim bylo smutno z toho, že věc musela dojít až tak daleko.

Město nemá na lesní centrum peníze

Vedení města ve středu ráno na tiskové konferenci překvapivě informovalo o tom, že zbourání hájenky není definitivní. Nic na tom nemění nic to, že již běží demoliční řízení a město podalo i žádost o územní rozhodnutí na budoucí stavbu. Má totiž problém s tím, kde na novou stavbu za 19 milionů korun vezme peníze. Na projekt totiž nesehnalo dotaci. Ve hře je i varianta, že hájenka nakonec zůstane, město ji opraví a nové centrum bude stát v zahradě vedle ní. Po dobu dědického řízení pozůstalých Vojtěcha, které může trvat měsíce, však město otázku hájenky nebude řešit, takže vše je nyní na mrtvém bodě.

Byt nabízí družce zesnulého

Nabídka na přestěhování do městského bytu, kterou lesní muž odmítal, nyní platí pro jeho družku. Ta s ním v hájence žila 25 let a měla v ní trvalé bydliště. Ta se jim k tomu ale odmítla zatím vyjádřit.

funebrak ( 10. února 2016 21:25 )

Protože ho zavraždili úředníci v čele s primitivem (pardon primátorem)!!!

jetotak ( 10. února 2016 21:24 )

To dokumentaristka Dymáková obvinila magistrát, že má na rukou krev, tak možná proto.

jetotak ( 10. února 2016 21:01 )

...jen od Dymáků tam bylo ? lidí....(viz foto)

jetotak ( 10. února 2016 20:58 )

.....

thheodor ( 10. února 2016 19:06 )

 Lesní muž...Tedy něco jako Hejkal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání