Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Česko zaplatilo za Hanku a Tonču. Lepší, než aby skončily v harému

Autor: simao, zb, zst, poe - 
10. února 2016
12:38

Česko skutečně zaplatilo výkupné za dvojici unesených Češek Hanku s Tončou. Při návštěvě Plzeňského kraje to potvrdil prezident Miloš Zeman. Uvedl, že šlo o 150 milionů korun, o kterých se mluví. A mluvil při tom o obrovském dilematu – platit za unesené, či nikoli? Česko podle něj zachránilo dívky před popravou či harémem některého z únosců.

Prezident Miloš Zeman vnesl více světla do případu Hanky a Tonči a otázky zaplacení výkupného za dvě Češky, které unesli v Pákistánu na jejich cestě do Indie. Při návštěvě Plzeňského kraje Zeman potvrdil, že Česko skutečně zaplatilo výkupné. A že dle jeho informací šlo skutečně o částku, o které se spekuluje.

„Pokud vím, tak 150 miliónů korun, ale záleží, podle jakého kurzu to počítáte. Víte, je to obrovské dilema. Představte si, že bychom nezaplatili – a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců. Ale když riskujete smrt českých občanů, tak si to téměř nikdy nebudete brát na svědomí. Ledaže by ti občané byli usvědčení zločinci a vy byste si říkali, tady by je zavřeli, nechme je únoscům. Ale takový případ, pokud vím, zatím nenastal,“ řekl prezident Zeman.

Prezident Zeman při návštěvě Plzeňského kraje promluvil v Kornaticích o Hance a Tonče. Prezident Zeman při návštěvě Plzeňského kraje promluvil v Kornaticích o Hance a Tonče. | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

O Hance a Tonče mluvila hlava státu při návštěvě obce Kornatice, která vyhrála soutěž Vesnice Plzeňského kraje roku 2015. Na výkupné za unesené Češky se ho zeptala studentka.

„Já bych řekl jen jednu poznámku. ČR teď bude platit Turecku 800 milionů korun za to, že se Turecko zavázalo, že nebude dál pouštět migranty. A ten závazek mimochodem neplní. Takže kdybychom se rozhodli, že nezaplatíme Turecku 800 milionů, tak ještě 650 milionů ušetříme,“ přisadil si Zeman.

Pustil se tak i do Turecka, se kterým EU jedná o tom, zda Turci během současné uprchlické krize skutečně plní dohody. Na podporu Turecka mají jít z evropské kasy další peníze.

Právě do Turecka měla přitom podle informací Respektu odjet na podzim Hana Humpálová. Snažila se snad utéct zpět ke svým únoscům? Expert na terorismus Adam Dolník to popřel.

„Že se snažila vrátit zpátky k únoscům do Pákistánu, je lež. Hana Humpálová jela se svou rodinou na dovolenou do Turecka. A takto vznikla ta fáma,“ řekl Blesku Dolník.

Zeman o unesených Češkách: Dal bych jim na zadek

Není to poprvé, kdy se prezident Zeman vložil svým vyjádřením do kauzy Hanka a Tonča. Po návratu Češek loni v březnu do Prahy se o nich vyjádřil tak, že by měly spíše dostat na zadek. Zopakoval to i v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Řekl jsem, že bych je objal, políbil, pohladil po vlasech a pak bych je ohnul přes koleno a dal bych jim pár přes zadek,“ říkal o Hance a Tonče Zeman a vzpomenul při tom i pětici Čechů unesených v Libanonu. Také ti jsou již od minulého čtvrtka doma. I u nich však zůstávají okolnosti jejich návratu nejasné.

Video Hanča a Tonča by měly dostat na zadek, řekl Zeman. - Blesk
Video se připravuje ...

O výkupném 6 milionů dolarů za Hanku s Tončou informoval časopis Respekt. V přepočtu šlo o necelých 150 milionů korun. Se zaplacením výkupného souhlasila prý již Rusnokova úřednická vláda, jeho výši pak podle informací Respektu dohadovala ta současná – Sobotkova. Měla si dát strop 10 milionů za obě dívky.

Ze současných vládních představitelů tuto informaci až do Zemanova vyjádření nikdo nepotvrdil. Premiér Sobotka pouze uvedl, že se hodlá zabývat úniky z Bezpečnostní rady státu, nespecifikoval však, zda se jedná o případ Hanky a Tonči nebo propuštění Libanonce Alího Fajáda. „Zastávám zásadu, ze politici by měli problémy řešit, ne je komentovat způsobem, který v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže,“ komentoval pro Blesk premiér prezidentova slova.

 

rumungro ( 11. února 2016 09:49 )

Copak ale dělají zakuklenci? Bych tak nějak tipoval,źe jsou právě na školení.Na poradu je nepustí,na to nemají rozum.

moiaza ( 11. února 2016 09:06 )

Tyto dvě dvorní dámy rozhodně nepatří do harému. Ty mají své místo jisté v drubežárně. Tyto dvě nejdražší slepice v historii naší země bych zavřel do klece a udělal bych putovní výstavu. Tak drahé slepice se jen tak hned nevidí.

ginna15 ( 11. února 2016 07:42 )

Měli klidně chcipnout, nikomu chybět nebudou, muslimský šlápoty!

platykodon ( 10. února 2016 23:02 )

Harémem už prošly. A té tlusté se to zalíbilo natolik, že tam táhne celou rodinku. Jinak se Zemanem nesouhlasím - platit se za ně nemělo. Dvě husy se rozhodnou pro dobrodružství a pak za ně máme my všichni platit. Kdo se nás ptal? Na naše děti se neustále dělají sbírky, protože stát nemá peníze na jejich léčení a na tyto dvě peníze jsou? A Hana, místo aby dluh státu splácela, tak si jede klidně na další dovolenou. FUJ!

xxxx678 ( 10. února 2016 18:36 )

Když mně to nějak nejde jak nejsem zvyklá to psát.Ty mi nic neodpustíš...koukám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa