Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemají na zděděné dluhy, přesto je převezmou. Chtějí chránit čest rodiny

Proč pozůstalí přebírají zadlužené dědictví?
Proč pozůstalí přebírají zadlužené dědictví?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
14. února 2016
06:13

Lidé se během svého života snaží střádat majetek i finance, často také za účelem zaopatření svých potomků. V některých případech je tomu ale naopak a po smrti dotyčného se předmětem dědictví stanou spíše dluhy. Potomci se tak mohou ocitnout ve velmi tíživé finanční situaci, ze které je složité najít cestu ven. Často dluh převezmou, i když na něj nemají. Proč to dělají?

Pod pojmem dědictví si většina představí pohádkový majetek. Někdy se ale stane, že po svých blízkých zdědíme dluhy. Lidé si berou půjčky, na které nemají, aniž by promysleli, jaký to bude mít vliv na jejich příbuzné.

Kdo by chtěl dědit dluh?

Náš zákon je neúprosný. Dědíme nejen majetek, ale i dluhy, za které zodpovídáme nejen majetkem zůstavitele, ale i majetkem svým. Pokud dědictví odmítneme, vzdáváme se nejen dluhů, ale třeba i věcí, ke kterým máme citový vztah. Příbuzní tedy dluhy převezmou, i když na ně nemají.

Rodina se snaží zachovat dobré jméno a dluh za zemřelého splácí, přestože zákon dává možnost odmítnout dědictví. Lidé se tak snaží očistit své jméno i jméno zemřelého a nepřipustí, aby dluhy vrhaly špatné světlo na rodinu,” říká Jiří Šmída, právní zástupce společnosti KRUK.

Bohužel někdy pozůstalí neodhadnou svoji situaci, na dluh si vezmou půjčku a padnou do dluhové spirály.

„Doporučuji si zjistit co nejvíce informací o dědictví – zjistěte, zda nedědíte i dluhy a na základě toho se rozhodněte, co budete dělat dál,“ radí právník.

Může vám pomoci výhrada soupisu, kdy budete řešit pouze dluh do výše dědictví, nebudete tedy zodpovídat celým svým majetkem. Nebojte se komunikovat s věřiteli, vysvětlete jim svoji situaci a pokuste se dohodnout na řešení.

Nezapomeňte, že celou situaci musíte vyřešit do jednoho měsíce, kdy jste byli upozorněni na právo odmítnout dědictví. Pokud to totiž neuděláte, a neuděláte si ani výhradu soupisu, zdědíte dluhy se vším všudy. 

Podívejte se, jak situaci se zadluženým dědictvím vyřešil pan Josef:

Video Jak postupovat, pokud zdědíte dluhy? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Petr Soukup
Video se připravuje ...