Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O Fajádovi teď mluvit nechceme: Koalice zakázala debatu o Libanonu, opozice vře

Autor: zst, ČTK - 
9. února 2016
15:20

Opoziční strany ODS, TOP 09 a STAN, Úsvit i část KSČM chtěly zařadit na program Poslanecké sněmovny bod, během kterého měli poslanci neveřejně debatovat o výměně pětice Čechů zadržovaných v Libanonu za Alího Fajáda, který skončil v českém vězení. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) totiž potvrdil, že návrat Čechů byl svázán s Fajádovým osudem. Koalice ale návrh vetovala.

Podle koaličních stran by se záležitostí kolem výměny měly nejprve zabývat příslušné sněmovní výbory. S tím se ale opozice nechce spokojit a podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska budou jeho poslanci připraveni podat návrh na mimořádnou schůzi sněmovny.

"Místo toho, abyste se tady zpovídal z postupu některých členů vaší vlády, tak se tady uchylujete k řečnické figuře, že za všechno můžou vlády, které tu byly před vámi. Je to nehorázné," bouřil po projevu premiéra Sobotky předseda ODS Petr Fiala, který už před zasedáním vyzval ministra obrany k rezignaci. Ministerský předseda se před poslanci snažil rozvášněnou situaci uklidnit.

Fialova kolegyně Jana Černochová (ODS) pak připomněla vládě ohrožení dalšího občana České republiky, který byl unesen v Libyi a jehož život podle Černochové informace, které v posledních dnech prosákly na veřejnost, přímo ohrožují.

K názorům pravice se výjimečně připojili také komunisté. "To riziko, o kterém je tady řeč, je velmi vážné. Je tady důvod tu věc projednávat," prohlásil předseda rudých poslanců Pavel Kováčik. "Pokud politickou odpovědnost nevyvodíte vy, pane premiére, tak by bylo čestné, aby to páni ministři udělali sami," přidal se také k volání po odstoupení Martina Stropnického a Roberta Pelikána, který rozhodl o nevydání Fajáda do USA.

„Unesení“ Češi v Libanonu jsou zpátky doma:

montevideo ( 9. února 2016 19:20 )

Teď koukám, jak chudák máma shání peníze na léčbu svého syna a tady se zbytečně vyhazují prostředky za nějaké dobrodruhy .

montevideo ( 9. února 2016 19:04 )

Tu policejní provokaci během demonstrace nikdy nepřiznají .

montevideo ( 9. února 2016 18:43 )

Co jsou restituce proti vyhozeným penězům za 2 slepice a 5 troubů .

montevideo ( 9. února 2016 17:42 )

Smutné je, že v současné době není volitelný nikdo .

avina ( 9. února 2016 16:03 )

Jsem také pro návrat jednání kolem církev. restituce. Navíc,Kalousek připraví popis podnikání členů jeho rodiny- vraždu švagra, kolotoč kolem majetku, jeho vykoupení rozvodem a převedením majetku manželce... Neschopnost podnikat, jen kecat .Politický důchodce. Ve vládě chlastal a pak v PS s hajným chrápali. Nyní řeční a vše zavrhuje, Svůj pád nezabrání, jen přináší zlo, nervozitu,urážky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa