Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se ochránit před virem zika? Noste burku, radí brazilští lékaři

Autor: lm - 
9. února 2016
12:34

Celý svět se ptá, jak zatočit s nebezpečným virem zika, který ohrožuje zejména těhotné ženy. Brazilští doktoři navrhli řešení. Jihoamerickým ženám radí, aby nosily burku.

Brazílie je země proslulá bujarými festivaly, kterým vévodí zejména polonahé tanečnice. Jihoamerickou zemí se ale poslední dobou šíří dosud neznámá hrozba. Propukla tu epidemie viru zika, který přenáší komáři. Virus představuje hrozbu zejména pro těhotné ženy, jimž se po nakažení rodí děti s vývojovou poruchou.

Brazilští lékaři proto vyrukovali s překvapivou radou. Ženám doporučili, aby se odívaly do tradičního oděvu muslimek, tzv. burky, která zakrývá celé tělo včetně obličeje. Netřeba dodávat, že jejich rada zůstala během karnevalového šílenství v Riu de Janeiro zcela nevyslyšena.

Brazílie s Kolumbií jsou nejvíce postiženy nákazou virem zika, který se od podzimu rozšířil do více než třiceti zemí světa a kvůli němuž Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden vyhlásila stav nouze. Brazílie odhaduje, že od podzimu se nákaza virem zika objevila u téměř 1,5 milionu osob. Kolumbie o víkendu oznámila 25 645 případů, včetně více než 3100 těhotných žen. Podle předchozích zpráv virus do Brazílie nejspíš přinesli fotbaloví fanoušci, kteří tam přijeli před dvěma lety na mistrovství.

Proti viru zatím neexistuje vakcína. Jedinou obranou je chránit se proti komářímu štípnutí, právě proto Brazílie zahájila protikomáří kampaň. Na 220 000 příslušníků ozbrojených sil navštívilo podle ministerstva zdravotnictví v posledních týdnech 20,7 milionu domácností, v nichž identifikovalo 772 900 zdrojů komářích larev. Zdroje larev tak našli v asi čtyřech procentech prohlédnutých obydlí.

djaba ( 9. února 2016 21:57 )

Tradiční oděv brazilských domorodců .

1pravda1 ( 9. února 2016 16:46 )

Taková zpocená burka v létě, to musí tedy přitahovat komáry! A takové hejno komárů pod burkou, no to musí být.

sores ( 9. února 2016 15:52 )

 Četla jsem, že burka váží 7 kg. Ženský z nich mají zničená záda, trpí hlavně krční páteř. Navíc mají zničené i oči že vidí než před sebe a ještě špatně. Je to nejhnusnější zákon a náboženství jaké existuje.Jsou to podlidi co mají zvířecí uvažování a ti chtějí zabrat Evropu!!!

hejhej ( 9. února 2016 15:33 )

Pořád cpou ty odporné burky a hadry na hlavách žen. To se raději nechám štípnout komárem, než chodit jako idiot v hadrech. Ti brazilští lékaři jsou asi muslimové, když radí takové zhovadilosti !!!!

datelobecny ( 9. února 2016 13:21 )

 A co muži? Ti by si to prostěradlo taky mohli vyzkoušet nosit. Komáři se dostanou všude, to by museli ti lidi nonstop chodit ve skafandru.

Zobrazit celou diskusi