Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek v Turecku: Veze 10 milionů na pomoc uprchlíkům, sklízí kritiku

Autor: vr - 
9. února 2016
11:25

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý do Turecka přivezl příslib české vlády, že zemi přijímající uprchlíky věnuje 10 milionů korun. Starosta Izmiru – čtyřmilionového města na pobřeží Egejského moře, ve kterém je nyní 120 tisíc uprchlíků – však řekl svoje osobní stanovisko: Díky za peníze, ale naše kapacity jsou už takřka plné. 

„Jsme tady, abychom nabídli konkrétní pomoc: 400 tisíc dolarů (10 milionů korun, pozn. red.) pro pobřežní stráž,“ řekl v pondělí na osobním setkání Zaorálek.

Aziz Kocaoglu, starosta města, však dal najevo, že o peníze nejde. „V Turecku je přes 2,5 milionu uprchlíků. Očekáváme dalších 500 tisíc. Dokonce i Turecko má omezené možnosti a prostředky k přijetí těchto lidí. Měli byste se s tím smířit. A není možné, aby se tito lidé vrátili do Sýrie. Pořád se tam válčí,“ prohlásil.

„Kdyby Evropská unie už v minulosti zajistila bezpečnou zónu v Sýrii, vyřešilo by to problémy a nastartovalo mírové procesy. Na to už je ale nyní pozdě. Pokud nemůžeme toto vyřešit, musíme se v budoucnosti postarat o 6 milionů lidí. Jsem připraven poskytnout veškerou pomoc, kterou můžu, ale toto je větší než já anebo moje město a měly by to řešit rozvinuté země,“ zkritizoval prostřednictvím Zaorálka přístup Brusel.

Nechtějí tu být, nic s tím nenaděláme

Ten se snaží Turecku dávat peníze, poslední dohoda mluví o 3 miliardách eur, aby země nepouštěla migranty do Unie. Kocaoglu tvrdí, že je toto problematické i proto, že z jeho zkušenosti migranti ze Sýrie, ale také z Iráku či Afghánistánu, prostě nechtějí zůstávat na Východě

„I pro ně (starosty měst včetně Izmiru, pozn .red.) je to na hraně možnosti. Oceňovali, že jsme přijeli, že přinášíme nějakou pomoc … Na druhé straně ale sami říkali, že tendence uprchlíků jít dál je obrovská," připustil Zaorálek.

„Je nutné posílit pravomoci pobřežní stráže. Turecká vláda poskytuje humanitární pomoc: ubytování, jídlo, pracovní příležitosti, asistenci.Jenže je tady problém: nikdo tady nechce zůstat. Chtějí do Evropské unie. Někteří si berou nafukovací plavidla a v tomto počasí se vystavují nebezpečí. Můžeme se pokusit zvýšit bezpečnost, ale jestli jsou tito lidé připraveni zemřít, nikdo je nezastaví,“ uzavřel starosta. 

Potřeba jsou hlavně vrtulníky

Z města Cesme, které ministr také navštívil, vyplouvají v noci houfně uprchlíci směrem k Řecku. Břeh Evropské unie je totiž pouhé čtyři kilometry vzdálen. Právě zde má pomoci příspěvek České republiky hranici hlídat. Místní stráž potřebuje především vrtulníky, aby mohla pobřeží monitorovat.


Ministr zahraničí je na třídenní cestě, kdy kromě Turecka navštíví ještě Makedonii a Řecko. Hlavním tématem je řešení přílivu uprchlíků, který se těchto zemí bezprostředně dotýká. Kromě toho s sebou ale veze i podnikatelskou delegaci. 

Video se připravuje ...
Další videa