Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovi mají smůlu. Zabavené miliony zpět nedostanou

Autor: ČTK, kle, simao - 
9. února 2016
10:16

Chtěli zpět osm milionů, které policie zabavila při domovní prohlídce Davidu Rathovi. K soudu hnal tuto záležitost politikův otec Ratmír, který však loni zemřel. Tvrdil, že hotovost patřila jemu. Jenže žalobu Ratmíra Ratha na vydání milionů smetl soud ze stoli. A zamítnutí je pravomocné.

Pozůstalí po Ratmíru Rathovi nemají nárok na vydání osmi milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce jeho synovi, bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi.

Rozhodnutí v úterý pravomocně potvrdil odvolací senát pražského městského soudu s tím, že peněz zajištěných při trestním řízení se nelze domáhat v řízení civilním. Lékař Ratmír Rath tvrdil, že peníze patřily jemu.

Rathův otec říkal, že je má z práce zahraničí i restaurace

Peníze, jejichž vydání se žaloba domáhala, zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7 300 000 korun a 39 000 eur (zhruba milion korun) nepatří jeho synovi a peníze označil za své celoživotní úspory.

Prý si je vydělal, když jako lékař pracoval v zahraničí. Další příjmy mu údajně plynuly z pronájmu restaurace, kterou jeho rodina získala v restituci.

Obvodní soud pro Prahu 7 Rathovi seniorovi nevyhověl již v červenci 2014. Soudkyně už tehdy poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní.

"Podle judikatury Nejvyššího soudu nepřísluší civilnímu soudu hodnotit správnost postupu orgánů činných v trestním řízení. I proto je odvolání nedůvodné," reagoval předseda odvolacího senátu Jan Klášterka.

Správce pozůstalosti plánuje dovolání

Ratmír Rath se odvolal, tři měsíce po verdiktu však zemřel. Při jednání tak nyní Ratha seniora zastupoval správce jeho pozůstalosti Jan Vondráček. Ten se chce dovolat k Nejvyššímu soudu.

V korupční kauze, která s domovní prohlídkou souvisela, uložil středočeský krajský soud Davidu Rathovi za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Bývalý politik s rozsudkem nesouhlasí, kauzu bude řešit ještě pražský vrchní soud.

Zobrazit celou diskusi