Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zákaz tílek, zkouška z etiky i psychotesty: Hádky magistrátu a taxikářů

/
  • Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    9. února 2016 ● 06:32

    Na osm hodin zablokovali pražští taxikáři v pondělí magistrálu. Demonstrovali mimo jiné proto, že se stále nezvýšila maximální cena za kilometr, ačkoliv jim to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) slíbila. Spory mezi taxikáři a magistrátem trvají od loňského léta. Mezitím na sebe taxikáři a primátorka křičeli, poté se částečně dohodli a od listopadu nikdo s nikým nejedná. Blesk.cz zmapoval, co vše se od léta událo.

  • 1.

    Praha pošle taxikáře na přezkoušení

    Primátorka Krnáčová v červnu poprvé představuje konkrétní kroky, jak bude bojovat s nepoctivými taxikáři. Mimo jiné je chce všechny poslat na přezkoušení. Zkoušky by ale měly novou podobu. Kromě znalosti místopisu bez mapy mají řidiči prokázat, že dokážou správně komunikovat, že ovládají cizí jazyky a také zákony, které se jejich oboru týkají.

     

    Činnost taxikáře totiž vyžaduje také jiné dovednosti než jen znalost ulic. Ještě letos budou přezkoušeni všichni, kdo chtějí v Praze jezdit,“ tvrdila tehdy primátorka. A to spustilo lavinu nevole mezi řadou taxikářů.

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

  • 2.

    „Mezi taxikáři je zločinecká skupina“

    Koncem června Krnáčová navíc oznamuje, že od července pošle na taxikáře více kontrol. „V pražské taxislužbě je několik jedinců, kteří otravují prostředí. Podle mě jde o zločinecké spolčení. Očekávala bych, že taxikáři si udělají pořádek mezi sebou. Vždyť ti nepoctiví kazí pověst všem. Být taxikářkou, snažila bych se o to, abych grázly ze své komunity vyloučila. Takhle to musíme dělat my a plýtvat na to penězi,“ rozčílila se pražská primátorka.

     

    Ještě během léta má Praha začít posílat taxikáře na přezkoušení. A řidiči budou muset jít také na psychologické vyšetření. „Někteří neovládají agresivitu a chovají se nevhodně,“ uvedla Krnáčová.

     

    Asociace koncesionářů v taxislužbě ale vzkazuje, že plošné přezkušování je nesmysl, a oznamuje, že uspořádá demonstraci.

     

    „Buďte rádi, že neházíme zápalné lahve, jen blokujeme,“ řekl ve Studiu Blesk mluvčí části taxikářů. Podívejte se na rozhovor:

    Video
    Video se připravuje ...

    Mluvčí taxikářů o další stávce: Buďte rádi, že neházíme zápalné lahve, jen blokujeme. Matěj Smlsal, David Vaníček

     

  • 3.

    Stovky taxikářů projely městem

    Nesouhlas s primátorčinými plány vyjádřili někteří taxikáři 7. července odpoledne. Sešli se na Strahově a poté uspořádali protestní jízdu Prahou k magistrátu. Důvodem bylo právě zpřísnění zkoušky z místopisu a všeobecné přezkoušení všech řidičů.

     

    „Podle magistrátu jsme všichni nepoctiví, a proto nám zpřísní podmínky. Opět zavede zkoušky z místopisu po pěti letech a zavede psychotesty. Akorát teda pořád nevíme, co se na taxislužbě změní k lepšímu a co se tím vyřeší u černého podnikání?“ uvedla Asociace koncesionářů v taxislužbě na webu.

     

    Taxikáři stávkovali. Podívejte se:
    Video
    Video se připravuje ...

    Taxikářská stávka v Praze Pavel Schuster, Jan Jedlička

  • 4.

    Krnáčová ustupuje. Přezkouší jen problémové taxikáře

    Týden po demonstraci se Krnáčová sešla se zástupcem části taxikářů Karlem Holcmanem. Po schůzce přestala požadovat, aby všichni řidiči museli jít na přezkoušení. „Shodli jsme se na alternativě, že by se přezkušovali jen ti, kteří se v určitém období dopustili přestupku nebo správního deliktu. Spolu s místopisem se bude zkoušet etika, slušné chování i jazykové znalosti,“ prohlásila.

     

    S Holcmanem se také domluvila, že asociace pošle do začátku srpna návrhy, jak taxislužbu zkvalitnit i jak vyhnat nepoctivce, kteří si účtují přehnané částky.

     

    Holcman to přivítal. A přednesl také požadavek, aby se zvýšila minimální cena za kilometr. „Naší snahou je především prosadit minimální cenu, za kterou se bude jezdit. Nemůžeme být banánovou republikou a vozit lidi za 10 korun,“ prohlásil.

     

    A ačkoliv při demonstraci před týdnem na Krnáčovou křičel, tentokrát ji dokonce chválil. „Faktem je, že paní primátorka je první z řady primátorů, kteří nám vyšli nějakým způsobem vstříc, a došlo k dílčí dohodě. To, že se někdo vyjadřuje kriticky… Víte co, v tom davu a v euforii bylo něco řečeno, na to se reagovalo a za to se můžeme jen omluvit, ale nic jiného s tím nemůžeme v současnosti dělat,“ dodal.

     

    Hádka Krnáčové se zástupci taxikářů:

    Video
    Video se připravuje ...

    Hádka taxikářů s primátorkou Krnáčovou Klára Brunclíková, Daniela Pilařová

  • 5.

    Asociace nechce jednat s dispečinky

    V srpnu se sešla Krnáčová i se zástupci dispečinků. A také našli společnou řeč. Dohodli se, že magistrát vytvoří společně se zástupci taxislužeb dvě pracovní komise. Jedna bude připravovat podmínky přezkoušení řidičů, druhá určí standardy taxislužeb.

     

    Rozcházeli se ale v názoru, jak by se měli řidiči přezkušovat. Majitel taxislužby Tick Tack Radim Jančura navrhoval zkoušky s mapou a jen z 50 až 100 anglických slov. Jinak se bojí, že české řidiče vytlačí imigranti, kteří anglicky umějí.

     

    „Během jednání jsme se na všem shodli, jediným problematickým bodem je ale způsob prováděné zkoušky,“ uvedl i Jiří Kvasnička z AAA Radiotaxi. Ten prosazoval, aby zkouška i nadále probíhala s mapou v ruce nebo s navigací.Když řidič nezná trasu, musí pracovat s mapou a navigací. Měl by tedy prokázat, že s nimi umí zacházet,“ tvrdí.

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

  • 6.

    Taxikáři se sešli na Strahově

    Na Strahově se 1. září odpoledne sešlo několik set taxikářů. Chtěli na protest opět projet Prahou, Asociace koncesionářů v taxislužbě ale jízdu odvolala na základě jednání na pražském magistrátu, kde jim bylo přislíbeno zvýšení maximální ceny za kilometr.

    Letní protestní shromáždění nespokojených taxikářů na pražském Strahově
    Autor: Blesk - Daniel Černovský

  • 7.

    Další podmínky: Taxikáři bez tílka a kraťasů

    V září přichází Krnáčová a zástupci taxikářů s dohodou. Ceník jízdného bude přilepený na zadních dveřích taxíku a řidiči nebudou smět jezdit v tílku a kraťasech. Naopak stejná barva všech taxíků neprošla a o zvýšení jízdného se teprve bude jednat.

     

    Jasně stanovené by mělo být také označení vozidla taxislužby. „Jasně chceme, aby byl ceník na zadních dveřích vozidla,“ uvedl mluvčí asociace Daniel Tarljovski. Jméno nebo číslo konkrétního řidiče by mělo být zvenčí i na žlutém světelném označení na střeše vozidla.

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

  • 8.

    Krnáčová: Maximální cena se zvýší na 32 Kč

    Pražský magistrát je ochoten zvýšit maximální cenu za kilometr jízdy v taxíku o čtyři koruny na 32 korun. Nástupní sazba by mohla zdražit z nynějších 40 na 50 korun. Cena za minutu čekání by zůstala stejná, tedy šest korun. Oznámila to primátorka s tím, že zdražení by mohlo vejít v platnost do konce roku.

     

    Nevnímám to tak, že navyšujeme maximální cenu za kilometr, ale určujeme její maximální strop,“ uvedla Krnáčová. „Zároveň nemůžeme očekávat, že by automaticky všichni provozovatelé nasadili nejvyšší možnou cenu. Věřím, že trh si minimální cenu a průměrnou cenu zvládne regulovat sám,“ doplnila.

     

    O pár dní později ale přichází asociace s požadavkem, aby se maximální cena zvýšila dokonce na 38 až 45 korun.

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

  • 9.

    Praha nestihne zvýšit maximální cenu

    Magistrát oznamuje, že nestihne do konce roku zvýšit maximální cenu taxislužby. Nedohodl se s řidiči na výpočtu její výše. Obě strany se vzájemně obviňují z toho, že se snaží proces protahovat. Podle mluvčího Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) Daniela Tarljovského magistrát úmyslně zdržuje a komplikuje situaci.

     

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

  • 10.

    Předražené jízdné a zatýkání

    Více než třetina pražských taxikářů předražila jízdné, zjistili při kontrole počátkem listopadu úředníci magistrátu. Přemrštěné ceny odhalili u šesti ze 16 kontrolovaných řidičů. Odhalili také jízdu bez zapnutého taxametru nebo střešní svítilny.

     

    Kontrolní týmy odhalily šest předražení, což mě pouze utvrzuje v tom, že jsme se vydali správnou cestou a budeme tyto kontrolní akce opakovat ve velmi krátkých časových intervalech,“ uvedla primátorka.

     

    Koncem listopadu navíc policie na Staroměstském náměstí zadržela několik taxikářů. Začala je stíhat za uplácení. Zároveň zadržela i úředníka magistrátu, kterého podezírá z vynášení informací.

    Podívejte se na video ze zátahu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Zátah na nepoctivé taxikáře na Staroměstském náměstí v Praze Video David Malík

  • 11.

    Demonstrace na magistrále

    Od listopadu spolu taxikáři a magistrát nejednali. Podle Krnáčové proto, že nedodali slíbené podklady. „Pokud tito taxikáři chtěli kontakt s magistrátem, přišlo by mi logické a rozumné, že dodají ty podklady, o které je měsíce žádáme a kvůli jejichž nedodání se naše jednání zastavila na mrtvém bodě,“ uvedla.

     

    Podle ní navíc byla blokáda magistrály nezákonná, protože porušovala dopravní předpisy. Zároveň uvedla, že Asociace koncesionářů v taxislužbě je nedůvěryhodným spolkem, který není schopen jasně říct, co chce.

     

    Několik dlouhých jednání nevedlo k ničemu. Dokonce nám napsali, že už dál jednat nechtějí. Praha nechce a ani nemůže zrušit ustanovení o maximální ceně. Její zrušení by vedlo pouze k tomu, že bychom legalizovali takzvané stokorunové taxikáře. Můžeme se bavit o jejím zvýšení, ale rozhodně ne o jejím úplném zrušení,“ dodala s tím, že je ochotna opět jednat.

     

    V Praze je registrováno 5000 řidičů. Magistrálu zablokovalo přibližně 200 vozů. Protestující žádali obnovení jednání s magistrátem. Tvrdili, že podklady dodali dostatečné.

    Taxikáři v pondělí blokovali osm hodin magistrálu v Praze.
    Autor: Blesk - Robert Klejch

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

ivan604: Je vidět, že máme policii na dvě věci: na nic a na h......, když si neumí poradit s pár neukázněnými řidiči, kteří překážejí dopravě a blokudí provoz. Měli být zatčeni, pokutováni těmi nejvyššími taxami,(provedli to vědomě a schválně), auta odtažena a provoz zajištěn. Tady policie selhala v na plné čáře! Hlavně že pokutují a otravují řidiče při špatném, nebo nevhodném parkování! Jiný řidič by si v těch místech překážet provozu nesměl dovolit!

(09. 02. 2016 09:47)

lukasnazdar:  Jsou to šmejdi, co se jim pořád nelíbí? každý blbec si dokáže spočítat kolik vydělávají i bez "okrádání" a pořád jim je to málo???? Při max. ceně za km je to na 100 km 3.200,- Kč. Jenom náklad na benzín (a to přeženu spotřebu 10L/100km) nějakých cca 350,- Kč, plus amortizace, tak mi vychází zisk z jedné stokilometrové jízdy 2.700,-. Jak se podělí firma a zaměstnanec nevím a netuším, k tomu odvody atd..... Myslím si , že pro ty zmetky zlatej důl!!!!!!!!!! když vše vynásobíme x několika jízdama jedním taxíkem za den x počet taxíků co se motají po Praze atd. atd., tak je to zlatá žíla. Každý rok bych je posílal na přezkoušení na testy, protože jsou to řidiči z povolání a ne veksláci, jak si někteří myslí. A ty testy ne u nějaké autoškoly, ale přímo na Policii a od policejních školících zaměstnanců. Aby to nemohli mít zase u nějaké firmy domluvené jen papírově. Stejný pracovní mundur... když vidím z těch fotek některé ty taxikáře, tak bych si do toho auta k nim v létě , kdy jsou zapařeni a potí se jen v tilku a kraťasách, nesedl. Tam asi u některých nepomůže žádný stromeček.

(09. 02. 2016 08:25)

karllos.dc:  Proč těm pár taxikářum, který se zůčastnily včerejší nátlakové akce nezastaví okamžitě licence??? Pražské taxi je nechvalně známé po celém světě a oni (zloději) si budou ještě klást podmínky??? To se může stát jen u nás

(09. 02. 2016 08:15)

josemu:  Proč nepřebíráme dobré věci ze zahraničí?V anglickém Leeds vyjdete z letištní haly,v malé kanceláři nahlásite adresu kde chcete odvézt.Ze stroje vyjede kartičla s cenou a cílem jízdy.Zaplatíte a jdete na stanoviště taxíků.Taxikáři předáte kartičku a víc vás nezajíma.Když mu poradíte zkrácení trasy,ještě vám poděkuje.Zpět na letiště platíte taxikáři a to už je dražší.Na letišti a u nádraží by to bylo dobré,aby cizinci nedostávali od nepoctivých taxikářů šoky okamžitě po vstupu na území ČR.

(09. 02. 2016 08:01)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy