Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Výkupné za Hanku s Tončou: Česko prý zaplatilo 150 milionů korun

Autor: simao - 
7. února 2016
13:28

Česká vláda zaplatila za návrat Hany Humpálové a Antonie Chrástecké 6 milionů dolarů, v přepočtu a vzhledem k tehdejšímu kurzu něco kolem 150 milionů korun. S tímto odhalením ohledně Češek unesených v Pákistánu přišel časopis Respekt. Oficiální místa zatím tuto informaci nepotvrdila. Co však na placení výkupného únoscům říká bezpečnostní expert?

S teroristy nevyjednáváme, tvrdí čeští státní představitelé. O vyjednávání s únosci se mluví hodně v souvislosti se čtvrtečním návratem pětice Čechů z Libanonu. Zároveň vyplavaly na povrch zajímavé informace o tom, že ani návrat dvojice mladých cestovatelek Hanky a Tonči nebyl zdaleka zadarmo. 

„Jak ukázal případ dvojice dívek, které se loni vrátily po dvou letech domů, česká vláda dělá s únosci obchody. Týdeník Respekt nyní zjistil, že kabinet za jejich propuštění zaplatil zhruba šest milionů dolarů, tedy asi 150 milionů korun,“ uvedl v neděli server Aktuálně.cz.

„Pan premiér nebude tuto věc komentovat,“ vzkázal Blesk.cz mluvčí vlády Martin Ayrer.

Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou přitom unesli neznámí ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely tam z Íránu jako turistky. Jejich cílem byla Indie, zvolily si však náročnější a dobrodružnější pozemní cestu, než aby letěly letadlem. 

Propuštění se dočkaly Hanka s Tončou v březnu 2015. K jejich návratu přispěla turecká nevládní organizace IHH. Podle dalších informací Respektu se však Hanka, která v zajetí přestoupila na víru svých únosců a i po návratu údajně praktikuje islám, pokusila vrátit zpátky do Pákistánu.

Samotné debaty ve vládě o tom, zda se za unesené Češky zaplatí, anebo ne, prý nebyly vůbec snadné, uvádí Respekt. Rozhodnutí, že se zaplatí, prý padlo ještě za předchozího kabinetu Jiřího Rusnoka. Sobotkova vláda jej respektovala a začalo se jednat o výši výkupného. Mělo k němu dojít v rámci tzv. Bezpečnostní rady státu.

„Ta diskuse nebyla jednoduchá. Převážilo ale to, že nikdo z nás si nechtěl vzít na zodpovědnost, že bychom mohli způsobit těm dívkám smrt,“ sdělil časopisu jeden z účastníků debat. 

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Šándor: K vyjednávání je buď pragmatický, nebo lidský přístup

„Platí, že český stát nevyjednává s teroristy ani neplatí výkupné,“ komentoval loni v březnu případ současný ministr vnitra Milan Chovanec. Trval na tom, že Česko nezaplatilo na výkupném ani korunu. Ve světle nejnovějších zjištění patrně kvůli tomu, aby nepovzbuzoval k dalším únosům Čechů v zahraničí? 

„Buď máte politiku a filosofii, že nevyjednáváte a neplatíte a nezaplatíte. Pak jsou ti, kteří to ani moc nekryjí, že vyjednávají a platí. A pak ti jako my, kteří říkáme, že neplatíme a asi zaplatíme,“ reagoval na dotaz Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor

„Když se na to budu dívat zcela pragmaticky, tak je to problém v tom, že tímto způsobem můžete podporovat úsilí těch, kteří unáší. Když se na to budu dívat z hlediska lidského, tak si myslím, že ty dívenky kromě toho, že byly možná trochu naivní a neopatrné, nespáchaly nic zlého,“ dodal pro Blesk.cz.

Došlo na Zemanova slova?

V minulosti se však Hanka a Tonča dočkaly kritiky za své počínání od prezidenta Miloše Zemana. „Kdybych byl jejich rodič, tak je pohladím, políbím a pak je ohnu přes koleno…,“ řekl Zeman po jejich návratu. „To není Zikmund a Hanzelka – tedy slavní cestovatelé –, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně, které neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu,“ uvedl na Frekvenci 1 prezident, který pro změnu schytal kritiku za svou „rodičovskou“ výtku směrem k dvojici mladých Češek.

Ve světle nejnovějších zjištění šlo však v případě osvobození Hanky a Tonči o starost za 150 milionů. Shodou okolností se přitom právě částka 150 milionů objevila i v případu Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha. Ovšem coby nejvyšší kauce v historii Česka. Právě Zadeh, zadržený pro údajné miliardové daňové úniky, je přitom s případem únosu Hanky a Tonči spojován. V roce 2013 tvrdil, že má k únosu informace. O jeho propuštění na svobodu rozhodl ve čtvrtek Krajský soud v Brně.

VŠE O PŘÍPADU HANKY A TONČI NALEZNETE ZDE!

kecal ( 5. dubna 2016 06:36 )

na nase nemocne deti se zbiraj vicka proc se nezbirali take na ne a zajima me jeste jedna vec kterej hajzlik za vama stoji.

kecal ( 5. dubna 2016 06:33 )

stimhle nemuzu nic nez souhlasit

verka1 ( 10. února 2016 13:39 )

debil zůstane debilem

ad-ga ( 8. února 2016 17:04 )

tak do práce a všecko pěkně vrátit

sores ( 8. února 2016 16:01 )

 Mohla se vrátit díky našim daním! Teď chce zpátky k svému dítěti, tak se neměla vracet!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa