Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Sluníčka jsou fašisti,“ řvali v Praze odpůrci uprchlíků. A chtěli se prát

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. února 2016
19:55

Vzduchem létaly lahve, policie jen tak tak udržela od sebe dvě znesvářené skupiny – zamaskované odpůrce uprchlíků a „sluníčkáře“ s antifašity. K nejvyhrocenější situaci došlo v sobotu v Praze na Malé Straně. Krev však naštěstí netekla. Celkem do ulic metropole vyrazily tisíce demonstrantů. Podporující i odmítající uprchlíky. Došlo přitom i na rýpnutí si do prezidenta Zemana a jeho slov o kalašnikovu, ale také na ostrou kritiku německé kancléřky Angely Merkel. 

Hned několik protestních akcí bylo svoláno na první únorovou sobotu do hlavního města. Průběh demonstrací jsme sledovali na Blesk.cz online. Odehrávaly se za zpřísněných bezpečnostních opatření. A nutno dodat, že policie celou situaci zvládla. 

K nejvypjatějším okamžikům došlo na Malé straně, když proti sobě stanuly dvě skupiny – nacionalisté a antifašisté. Vzduchem začaly létat hrozby, v rukách demonstrantů se objevily dlažební kostky i tyče. K otevřenému střetu ale naštěstí nedošlo, i když daleko k němu nebylo.

Protesty v Praze: Policie s námahou oddělila skupiny odpůrců uprchlíků a antifašistů. Protesty v Praze: Policie s námahou oddělila skupiny odpůrců uprchlíků a antifašistů. | Reprofoto ČT24

Další vypjatý moment přineslo shromáždění proti EU, vládě a migrantům na Loretánském náměstí. 21letý holohlavý mladík tam totiž vytáhl pistoli a začal pálit do vzduchu! Naštěstí šlo o zbraň na poplašné náboje. Jeho čin zachytil i fotograf Blesku, a to právě v momentě, kdy od zbraně odlétal náboj. Reakce lidí byly různé. Někteří se vyděsili, jiní se smáli. Mladíkovi ale poté úsměv na tváři zmrzl. Sebrala ho policie a je podezřelý z trestného činu výtržnictví.

Incident během pražských protestů: Mladík střílel do vzduchu, naštěstí poplašnou pistolí. Incident během pražských protestů: Mladík střílel do vzduchu, naštěstí poplašnou pistolí. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

K největší demonstraci došlo patrně na Hradčanském náměstí, kde se sešli demonstrující z více akcí. Protest před Hrad svolal Blok proti islámu. Nechyběly tak české vlajky ani ty s přeškrtnutou mešitou. Policejní kordon od nich oddělil pochod zastánců uprchlíků s nápisy typu „Refugees welcome“.  

„To, čemu se říká migrační krize, je neozbrojená invaze statisíců mladých mužů, o kterých nic nevíme. Jako celek představují rezervoár pro fanatické džihádisty a obrovské civilizační ohrožení nás všech,“ bouřil se před Hradem Martin Konvička, lídr Bloku proti islámu. Pískalo se hojně také při zmínkách o německé kancléřce Angele Merkel. Podporovatele uprchlíků označil Konvička za kolaboranty.

Protesty v Praze: Demonstrace před Pražským hradem Protesty v Praze: Demonstrace před Pražským hradem | Foto Blesk - Ladislav Křivan

„Přišla jsem, protože tady nechci islám, nechci chodit v burce a mám strach o svoje děti. Nelíbí se mi jejich kultura. Už jsme tady poněkolikáté, pokaždé je tady víc lidí,“ řekla reportérovi Blesk.cz Petra Poláková (44) z Bzence na jižní Moravě, která také vyrazila na Hradčanské náměstí. Upozornila, že nevěří, že by příchozí uprchlíci chtěli pracovat. „Budou akorát zneužívat dávky, o nic jiného jim nejde,“ míní.

Svou vlastní akci na Václavském náměstí si v tu dobu užíval další protiislámský řečník Tomio Okamura. Ke Konvičkovi se nepřipojil, přivítal však třeba rockera Aleše Brichtu či senátora Jana Velebu. Ani zde ostrá slova na adresu uprchlíků nechyběla. 

Demonstrace na Václaváku svolaná Okamurou: Rocker Aleš Brichta Demonstrace na Václaváku svolaná Okamurou: Rocker Aleš Brichta | Foto Blesk - Robert Klejch

Uskutečnilo se však i několik akcí na podporu uprchlíků. Že mnohdy probíhaly v těsné blízkosti těch protiuprchlických, zachytila i grafika spolku Ne rasismu.

Přehled protestních akcí konaných v Praze 6. února 2016 Přehled protestních akcí konaných v Praze 6. února 2016 | Facebook

„Je dobré, že se na těch demonstracích, které se snaží upozorňovat na rizika xenofobie, objevuje čím dál tím více různorodých lidí. Že to není jedna politická nebo aktivistická skupina, ale že tam chodí i rodiny s dětmi apod. A snaží se společně vymezit vůči negativním tendencím ve společnosti. Snažíme se upozornit i na strach, který šíří pan Konvička, pan Okamura a další,“ řekl Blesk.cz Michal Berg ze Strany zelených, který se sobotních protestů zúčastnil také.

Jde přitom o politika, který byl loni v Maďarsku dokonce zatčen za pomoc uprchlíkům, které vezl ve svém autě. Jak on vnímá označení sluníčkář, které se dnes Prahou často neslo?

„Pro mě to není důležité, každý si pod tím představuje něco, co zrovna chce vidět a chápu, že pro někoho je to dehonestující název, někdo se s tím naopak chlubí, že patří do nějaké skupiny. Myslím si, že není tak důležité, jak si kdo říká nebo jak je označován, ale co konkrétního říká a tam si myslím, že je ten největší rozdíl,“ dodal.

Protesty v Praze: Zastánci uprchlíků také dorazili před Pražský hrad. Protesty v Praze: Zastánci uprchlíků také dorazili před Pražský hrad. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Zastánci migrantů vytáhli mnoho transparentů na podporu uprchlíků. Ale také vzkázali kritikům, co si o nich myslí. „České ženy vzkazují: Islámu se nebojíme, Konvička je perverzák,“ objevilo se při jedné z akcí. Hned vedle karikatury prezidenta Miloše Zemana zalévajícího konvičkou hákový kříž, což byla mj. připomínka společného Zemanova vystoupení na Albertově po boku lídra Bloku proti islámu Konvičky. 

Protesty v Praze: Demonstranti podporující uprchlíky s karikaturou Miloše Zemana a nápisem proti Martinu Konvičkovi Protesty v Praze: Demonstranti podporující uprchlíky s karikaturou Miloše Zemana a nápisem proti Martinu Konvičkovi | Foto Blesk - Martin Sekanina

Proti Miloši Zemanovi se pak vyjádřili transparentem i účastníci dalšího z protestů „Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu“. „Kalašnikov není vtip,“ reagovali na prezidentova slova o nedemokratických možnostech odstranění politiků. Demonstrace byla svolána na podporu premiéra Bohuslava Sobotky, nicméně dorazilo jen pár desítek lidí. Přinesly si transparenty jako „Stop šíření nenávisti“, „Stojíme za Sobotkou“ či „Slunce není blbé“.

Minidemonstrace na podporu premiéra Sobotky: „Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu“ Minidemonstrace na podporu premiéra Sobotky: „Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu“ | Fot oBlesk - Robert Klejch

Obavy přitom panovaly ze situace na nedalekém Klárově, kde policejní kordony rozdělily skupiny odpůrců a příznivců uprchlíků. „Solidarita,“ skandovali jedni. „Sluníčka jsou fašisti,“ odpovídali druzí.

Policie pro jistotu uzavřela nejbližší okolí Úřadu vlády, což přineslo i jisté komplikace v hromadné dopravě. Došlo poté i na uzavírku stanice metra Malostranská. V jejím okolí pak policisté, v uniformě i civilu, zasahovali proti výtržníkům.

Protesty v Praze: Incident v Praze na Klárově vyřešili policisté v civilu. Protesty v Praze: Incident v Praze na Klárově vyřešili policisté v civilu. | Foto Blesk - Robert Klejch

A kdyby někomu čistě náhodou chyběl během pražských protestů plamenný řečník brojící proti „přivandrovalcům“ a někdejší lídr republikánů Miroslav Sládek, vězte, že tentokrát vyměnil matičku Prahu za Brno. Ani tam nebyla nuda, do ulic se vydalo pět stovek lidí a poslouchalo třeba šéfa Dělnické strany Tomáše Vandase.  

Miroslav Sládek vyrazil na protiuprchlické protesty do Brna (6. února 2016). Miroslav Sládek vyrazil na protiuprchlické protesty do Brna (6. února 2016). | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi