Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi z Libanonu se vrátili k rodinám: „Unesli nás ozbrojenci. Hrozili ISIS.“

Autor: ČTK, ula - 
6. února 2016
17:05

Vrátili se ve čtvrtek do Česka a čekal je kolotoč zdravotních prohlídek a výslechů. Pětice Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je v pořádku. Detektivové všech pět mužů vyslechli a případ hodlají nadále prověřovat. Češi však již byli propuštěni a zamířili za svými rodinami. Jeden z nich popsal České televizi, jak k jejich únosu došlo. Tvrdí, že je zajalo osm až deset ozbrojenců, kteří mluvili i o Islámském státu.

Pět Čechů, kteří zmizeli před půl rokem v Libanonu, se do země vrátilo ve čtvrtek odpoledne. Hned byli převezeni do nemocnice, kde o ně pečovali lékaři.

„Všech pět osob bylo vyslechnuto na podání vysvětlení a náš útvar pokračuje v prověřování,“ řekl Blesk.cz mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Zároveň dodal, že nikdo z mužů nebyl zadržen, takže mohou jít klidně domů.

Celou dobu prý neviděli denní světlo

Jeden z unesených, Jan Švarc, mohl konečně vzít do náručí své dítě, které opouštěl, když mu byly tři týdny. V rozhovoru pro Českou televizi pak popsal, co se stalo v noci, kdy jeli na schůzku s vůdcem syrské opozice.

„Byla už tma, nám se to přestávalo líbit, protože jezdil sem a tam, nemohl to najít a už jsme uvažovali, že zavelíme, že pojedeme zpátky. Najednou se objevilo 8–10 zakuklených ozbrojenců se zbraněmi, sebrali nám telefony, naházeli nás do dodávky,“ říká Švarc.

Sedm měsíců prý neviděli unesení muži denní světlo, únosci je převáželi celkem 6x. Česká strana začala vyjednávat o jejich propuštění po čtvrt roce v zajetí, kdy se dozvěděli, že jejich propuštění je podmíněno výměnou za Fajáda. „Mluvili o tom, že nás po jednom vydají Islámskému státu, aby vytvořili větší tlak na Českou republiku,“ uvedl Švarc.

Za únosem nestojí Fajádova rodina, tvrdí Švarc

U Švarce je důležité také to, že se jedná o právníka Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Švarc v rozhovoru odmítl, že by za únosem stála Fajádova rodina. „Mám za to, že objednatelem únosu nebyl nikdo z okruhu pana Fajáda, ale z okruhu jiného z těch tří,“ řekl. 

Švarc tvrdí, že chtěl v Libanonu získat další důkazy pro Fajádovu obhajobu a požádal o pomoc Vojenské zpravodajství s tím, že Fajád by mohl být pro ČR ze zpravodajského hlediska velmi prospěšný.

Fajáda přitom v Praze zadrželi poté, co se tajně sešel v jednom hotelu s údajnými kolumbijskými teroristy. Z nich se ale vyklubali nastrčení američtí agenti. Libanonci však tvrdí, že agentem tajné služby je i Fajád.

Policie nechce bližší informace o vyšetřování únosu uvádět, protože je trestní řízení ve stádiu prověřování. Nikdo také oficiálně nepotvrdil, že by propuštění pětice Čechů souviselo s propuštěním Alího Fajáda narychlo z vazby v pankrácké věznici.

Český rozhlas uvedl, že někteří z Čechů mohou být podezřelí z toho, že si do Libanonu jeli pro peníze. Kriminalisté by proto mohli zjišťovat, jestli nešlo o korupci nebo jiný trestný čin. Pro unesené muže do Libanonu letěl s policisty a zdravotníky také šéf ÚOOZ Robert Šlachta. V Libanonu byl s delegací ministerstva zahraničí i loni v srpnu, kdy se setkal s vyšetřovatelským týmem tamní policie. Případ únosu pětice Čechů je tak nadále zahalen do řady nejasností. 

placenta ( 7. února 2016 16:28 )

dobře vám tak ko,koti jste tam měli zdechnout šmejdi

rumungro ( 7. února 2016 14:59 )

V každým případě amíkům intrik v Čechách nevyšel.Ještě tak poslat Šapira pěšky domů.

kukuku ( 7. února 2016 10:32 )

"Švarc tvrdí, že chtěl v Libanonu získat další důkazy pro Fajádovu obhajobu a požádal o pomoc Vojenské zpravodajství s tím, že Fajád by mohl být pro ČR ze zpravodajského hlediska velmi prospěšný." Tak my na pokyn Američanů klofneme špiona Fajáda jako zločinného obchodníka se zbraněmi, ale pak se za státní peníze hledají důkazy na jeho obhajobu, aby pro nás mohl být prospěšný, ve finále se Fajád Američanům nevydá a zobchoduje za 5 Čechů. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/372246/cesi-z-libanonu-se-vratili-k-rodinam-unesli-nas-oz brojenci-hrozili-isis.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

santikxauz ( 7. února 2016 00:08 )

Zítra o Popelce.

okolonas ( 6. února 2016 21:18 )

Zobrazit celou diskusi