Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Plánoval vraždy!“ USA šokovalo propuštění Fajáda, Česko prý podpořilo teroristy

Autor: ČTK, všm - 
4. února 2016
19:10

Velvyslanectví Spojených států velmi ostře kritizovalo rozhodnutí české vlády, která podle něj odmítla vydat do USA Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího. Pro takový verdikt podle americké strany neexistuje žádné ospravedlnění. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení obou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě, uvedlo velvyslanectví v tiskové zprávě. Fajád podle informací serveru tisen.tv ve čtvrtek odletěl směr Libanon.

Fajád a Marabí čelí v USA obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády či z pokusu použít protiletadlovou střelu, uvedlo velvyslanectví USA.

Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída El Marábího. Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci,“ stojí ve vyjádření velvyslanectví.

Neexistuje prý žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. „Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě,“ myslí si Američané.

Podle informací serveru tisen.tv letadlo s Fajádem na palubě před šestou hodinou odpoledne opustilo runway letiště Václava Havla a v Praze. Převoz byl pod dohledem policejních specialistů. Letadlo přiletělo do Prahy z Bělehradu, pokračuje do Bejrútu a vrací se prý zpět do Bělehradu. Na video z odletu se můžete podívat zde.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který o nevydání rozhodl, označil své rozhodnutí za "mezinárodně-politické". "Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat," prohlásil. Mezi takové informace podle něj patří i to, zda měl na jeho rozhodnutí podíl fakt, že v Libanonu byla unesena pětice Čechů. Spojitost nevydat Fajáda do USA s případem Čechů zadržovaných v Libanonu připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) postupoval v případu Libanonce Alího Fajáda, kterého odmítl vydat do Spojených států, v souladu s českými zákony. Naši partneři by to měli respektovat, napsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na kritiku. 

  1. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek celou akci odsoudil. "Americkou ambasádu zjevně šokovalo, že česká vláda bojuje proti terorismu pouze verbálně. Ve skutečnosti to pro ni evidentně žádná priorita není, protože tady v rámci boje proti terorismu evidentně selhala," uvedl  Kalousek.

Vše o Fajádovi čtěte ZDE

rumungro ( 5. února 2016 02:04 )

Pouhy zbožny,překombinovany,přání.

..krakonos500 ( 4. února 2016 23:33 )

Levácká pakáž tu stále kvičí, že poskakujeme jak USA píská. Komouši a ostatní zloději vždy lhali, lžou a lhát budou.

rumungro ( 4. února 2016 21:28 )

Ať je to jak chce,nějakej Obama nám nemůže diktovat co a jak s českými občany.Ať si trhne oca..m!

moiaza ( 4. února 2016 21:11 )

Mizím. Dnes večer je zde diskuze vyhrazená pouze inteligenci.

zkzkz ( 4. února 2016 20:51 )

Zobrazit celou diskusi