Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko obsadí Pobaltí za tři dny: NATO nic nezmůže, varuje think-tank

Autor: mb - 
5. února 2016
07:56

Pokud se rozhodne Rusko zaútočit na Pobaltí, všechny tři státy (Estonsko, Lotyšsko a Litva) můžou být během necelých tří dnů ovládnuty Moskvou. Optimistický scénář mluví o 60 hodinách, pesimistický dokonce jen o 36 hodinách. K takovým závěrům došel americký think-tank Rand Corporation. Zpráva byla zveřejněna ve stejný den, co Pentagon oznámil, že chce mít v příštím roce čtyřikrát více peněz než letos na americké jednotky a jejich výcvik v Evropě.

„NATO v současné době nedokáže ubránit území nejzranitelnějších členů,“ varuje zpráva Rand Corporation. Pokud by se Moskva rozhodla zaútočit na pobaltské státy, jejich obrana by se sesypala během několika desítek hodin. Dle amerického think-tanku by se NATO dokázalo bránit maximálně 60 hodin. „Takto rychlá porážka by dala NATO několik možností, všechny z nich jsou špatné. Skončilo by to pro NATO katastrofou,“ píše se dále ve zprávě, která zmiňuje i možnost jaderného protiútoku na Rusko.

Scénář šílenců

Podobný, byť jen teoretický, scénář, ale již loni odsoudil ruský prezident Vladimir Putin (63): „Co se týče obav některých států ohledně možné agrese Ruska, myslím si, že jen šílenec a pouze ve snu si dokáže představit, že by Rusko zaútočilo na NATO,“ prohlásil ruský lídr už v červnu. Moskva naopak opakovaně poukazuje na fakt, že se NATO v rozporu s dohodami po pádu komunismu rozšířilo až k samotným hranicím Ruska. U hranic Ruské federace navíc roste počet jednotek NATO.

Obavy na místě?

Rusko překvapilo NATO rozmístěním jednotek na Krymu v době událostí na tzv. Majdanu. Moskva argumentovala tím, že chtěla bránit rusky mluvící obyvatelstvo před ukrajinskými nacionalisty, Kyjev i Západ však mluví o anexi. V následném referendu se drtivá většina obyvatelstva Krymského poloostrova rozhodla pro sjednocení s Ruskem.

Perfektní načasování

Není možné nevšimnout si faktu, že report vyšel ve stejný den, co Pentagon požádal o navýšení ve výši 400 procent na americké jednotky rozmístěné v Evropě. „Musíme ukázat případným nepřátelům, že pokud zahájí válku, tak my jsme s to vyhrát,“ řekl americký ministr obrany Ash Carter (61) k návrhu rozpočtu armády, který má vláda projednat příští týden v rámci přípravy celkového federálního rozpočtu na příští rok. „Přijímáme rozhodný a vyvážený přístup k odvrácení ruské agrese,“ hřímal americký politik dále. Americký think-tank Rand Corporation byl založen v roce 1948, má silné historické vazby na vojenské struktury USA.

98ab ( 5. února 2016 09:37 )

Americký zbrojovky mají plný sklady,je potřeba to poslat do evropy.

ivoadler ( 5. února 2016 09:24 )

Je třeba podpořit výdaje na armádu a tak je každá slátanina dobrá. Rusko už má s obsazením Pobaltí historické zkušenosti a do podobného dobrodružství se nepustí. Čas stejně pracuje pro Rusko. Ne snad že by se obnovil Sovětský svaz, ale logika vývoje vede k tomu, že postsovětské státy začnou těsně spolupracovat. Navíc, domorodé obyvatelstvo z Pobaltí utíká. Za čas to bude čistě ruské území. 

587587 ( 5. února 2016 09:00 )

A může ten geniální think-tank sdělit, proč by to Rusko asi tak dělalo?

cicavec ( 5. února 2016 08:57 )

Ti američtí kašpaři to mají v těch dutejch policích úplně vydrbané.

Zobrazit celou diskusi