Koncertní program zahájí Berliozova symfonie Harold v Itálii. Velký part pro sólovou violu přijala Kristina Fialová, laureátka řady národních i mezinárodních soutěží. Následují Messiaenovy Zapomenuté oběti a v druhé polovině večera Lutosławského Koncert pro orchestr, prodchnutý vlivy polského folkloru.

Scaglione patří k nastupující generaci amerických dirigentů. V roce 2010 debutoval v Clevelandu a od té doby řídil mnoho orchestrů ve Spojených státech, Evropě i Asii. Minulou sezonu trávil jako druhý dirigent Newyorské filharmonie, v té letošní vystupuje v Detroitu, Lucemburku, s Juilliardovým orchestrem v New Yorku nebo Kolumbijským národním orchestrem v Bogotě.

Symfonický cyklus brněnské filharmonie letos dává prostor perspektivním dirigentům a spojuje velká jména symfonické hudby s moderními autory. "Jsem ráda, že náš koncertní program nabízí nové koncertní zážitky, nikoli jen léty ověřenou klasiku a že nabízíme mladé nadějné tváře, a to nejen v rolích hostujících interpretů, ale i přímo v našem orchestru," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

K mladým posilám orchestru patří například slovenská houslistka Alžbeta Stračinová a bubeníci Maximilian Jopp z Německa a Tomoe Sonodová z Japonska. Do skupiny prvních houslí čerstvě nastoupil Japonec Hiroaki Goto, jenž se poprvé představí právě dnes při koncertě nazvaném Když měsíc ještě nevyšel...