Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detektor lži slaví 80 let: Usvědčil vraha Aničky a uškodil i Kramnému

  • Autor: ljš - 
    2. 2. 2016
    21:16

    Tep se zrychlí, tlak stoupne, člověk se začne potit a kriminalistům tím prozradí, že nemluví pravdu. Detektor lži neboli polygraf pomáhá policistům hlavně v prvních fázích vyšetřování, kdy může potvrdit určité vyšetřovací verze nebo zúžit okruh podezřelých. Jeho výsledky byly poprvé u soudu použity ve Spojených státech 2. února 1936, přístroj tak slaví 80. narozeniny.

  • 1.1. Kramný

    Že zkouška na detektoru lži nemůže být v Česku brána jako důkaz, je známá věc a věděl to i Petr Kramný, který byl zatím nepravomocně odsouzen za vraždu manželky a dcery. Přesto v jeho případě otázka detektoru významnou roli sehrála, a to když soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že přihlédla k jednomu z odposlechů, kde se Kramný o polygrafu zmiňuje své tehdejší milence Šárce. "Uvádí, že je přesvědčen, že se určitě nezveřejní, jestli lhal, všimněme si, že neuvedl, jestli mluvil pravdu, byť by se to nabízelo. A to jeho přesvědčení má v sobě něco racionálního, protože soudní praxe nepřipouští jako důkazní prostředek detektor lži. Soud ho jako důkaz vzít nemůže, ale může při svém rozhodování vzít v úvahu tento zmíněný rozhovor," uvedla soudkyně Renata Gilová.

    Podle informací televize Nova navíc Kramný podle detektoru skutečně lhal. Přístroj ukázal netypickou reakci nejméně ve dvou případech. Poprvé při dotazu, zda ví, kdo zavinil smrt manželky Moniky (†36) a dcery Klárky (†8), z jejichž vraždy je obviněn, odpověděl, že neví. Podruhé šlo o otázku, zda Monika a Klárka vykazovaly před smrtí příznaky otravy. Kramný odpověděl, že ano, ale přístroj jeho odpověď vyhodnotil jako nepravdivou.

    Kramný silně zaváhal při odpovědi na další otázku, která se také často řešila u soudu. Čtěte ZDE››

    Exkluzivní rozhovor Blesku s Petrem Kramným. Exkluzivní rozhovor Blesku s Petrem Kramným. | archiv Blesku

  • 2.2. Otakar Tomek

    Test na detektoru lži byl významným vodítkem pro vyšetřovatele i v případu zmizelé Aničky Janatkové. Podezřelý Otakar Tomek se mu podrobil týden po jejím zmizení. Toho prozradila jedenáctá otázka, která zněla: "Víte o tom, že před tím, než zmizela, měla Anička růžovou kšiltovku?" V tu chvíli se tep Tomka ani nevešel na stupnici přístroje. Detektor pak nepravdivě vyhodnotil i odpověď na otázky, jestli věděl, že měla Anička část oblečení v batohu a zda ji sledoval dalekohledem. Kriminalisté později chtěli, aby se podezřelý testu podrobil ještě jednou, po prvním "debaklu" to už ale odmítl.

    Ota T. na detektoru lži: Prozradila ho růžová čepice

    Smrti Oty T. nedokázala zabránit ani zvýšená ostraha. Smrti Oty T. nedokázala zabránit ani zvýšená ostraha. | Blesk - Helena Lacinová

  • 3.3. Manželé Stodolovi

    Vyšetření na detektoru lži podstoupili i manželé Stodolovi, kteří byli odsouzeni za sériové vraždy seniorů. Daně Stodolové položili kriminalisté sérii otázek týkají se místa činu vraždy jedné z obětí.

    Víte o tom, že tělo mladší dcery paní C. pachatel zanechal:

    1. na posteli v ložnici,

    2. v křesle v obývacím pokoji,

    3. v koupelně ve vaně,

    4. v kuchyni na židli u stolu,

    5. v předsíni na podlaze,

    6. víte o tom, že byla úplně nahá,

    7. byla oblečena v kostkované sukni a bílé halence s vyšíváním,

    8. v riflových kalhotách a tmavém svetru s náplety,

    9. víte, že byla oblečena pouze ve spodním prádle,

    10. víte, že byla usmrcena úderem nějakým předmětem zezadu do hlavy,

    11. usmrcena úderem nějakého předmětu zepředu do krku,

    12. bodnuta nožem do zad,

    13. usmrcena úderem sekerou zepředu do čela,

    14. zardoušena rukama,

    15. víte, že byla usmrcena nějakým jiným způsobem,

    16. odpovídala jste pravdu na tyto otázky?

    "Správné" odpovědi mohl znát pochopitelně jenom člověk, který měl s případem něco společného. Stodolovou tak prozradila netypická reakce na otázky 3, 8 a 14. Bylo tak patrné, že žena ví, že oběť zemřela ve vaně, byla oblečena v riflích a svetru a byla uškrcena rukama.

    Dům hrůzy je prodaný! Obydlí, ve kterém plánovali manželé Jaroslav (48) a Dana Stodolovi (44) loupežné výpravy, které skončily smrtí osmi lidí, prý koupil podnikatel Filip M. (23). Dům hrůzy je prodaný! Obydlí, ve kterém plánovali manželé Jaroslav (48) a Dana Stodolovi (44) loupežné výpravy, které skončily smrtí osmi lidí, prý koupil podnikatel Filip M. (23). | Foto Blesk – Ladislav Křivan

  • 4.4. Orlický vrah Ludvík Černý

    S fyziologickým vyšetřením neboli detektorem lži souhlasil také jeden z orlických vrahů Ludvík Černý. Ten během vyšetřování působil velmi sebevědomě a kriminalistům se vysmíval. Zkouška ale odhalila, že lhal takřka ve všem. Vyšetření prokázalo, že o vraždách věděl a znal i veškeré detaily. Odhalilo i podíl ostatních osob v "gangu" i to, že nejméně jednu vraždu spáchal na vlastní pěst.

    Jeden z orlických vrahů Ludvík Černý Jeden z orlických vrahů Ludvík Černý | ČTK

  • 5.5. Garáž

    Ukázkovým případem užití polygrafu je případ z roku 2007, kdy toto vyšetření brněnským kriminalistům pomohlo najít tělo zavražděné 71leté ženy z Mikulova. Z činu byl podezřelý její manžel. Během testu vyšlo najevo, že atypickým způsobem reagoval na slovo garáž, což, jak se později ukázalo, bylo také místo, kde ukryl její tělo. Policisté muže posléze obvinili z trestného činu vraždy.

  • 6.6. Milenci

    Jak již bylo zmíněno, detektor lži nemůže být brán v potaz jako důkaz. Někdy se však pachatelé pod tíhou jeho výsledků odhodlají k přiznání. Bylo tomu tak i v případě úmrtí 34letého muže žijícího mezi bezdomovci, jehož tělo bylo nalezeno v lese u Písnice na jižním okraji Prahy v červnu 2010. Z těžkého ublížení na zdraví obvinili mladou mileneckou dvojici, která se k činu doznala právě krátce po vyšetření na detektoru lži.

  • 7.7. Známky

    Na přednáškách o detektoru lži kriminalisté s oblibou uvádějí už 30 let starou vraždu. Došlo k ní v roce 1986 v Praze, kdy vrah brutálně ubodal oběť A. Ch. a z jejího bytu ukradl větší množství poštovních známek. Kriminalisté věděli, že právě jejich nalezení by ho usvědčilo. Položili mu proto sérii otázek, která zahrnovala všemožná místa, kam mohl lup schovat. Pachatel pak specificky reagoval na výraz "zahrada" a "zakopat pod zem". Kriminalisté zpočátku nevěřili, že by je tam skutečně mohl ukrýt, nakonec se na místo ale vydali a našli je tam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání