Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kauza Pandur: Lobbista Dalík je vinen, za mříže má jít na 5 let

Autor: ČTK, Marcel Mihalik, tmp - 
2. února 2016
11:10

Lobbista Marek Dalík (41) je vinen v kauze údajné korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Trest oznámil na závěr rozsudku. Státní zástupce pro Dalíka požadoval sedm let vězení a peněžitý trest 22 milionů korun. Dalík vinu odmítá. Jeho advokát chtěl, aby byl zproštěn obžaloby.

Samotný Dalík se soudu nezúčastnil. „Odsuzuje se k 5 rokům vězení za přijímaní úplatku a k peněžitému trestu,“ rozhodl soud v rozsudku.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Dalík vinu odmítá. Soud v minulosti upozornil na to, že může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

babamotorkarka ( 4. července 2016 05:49 )

Vladimir Olsina, Bruntál a já : No, a chlap s gulama je zase z obliga. "Běžná částka" půl mega, to se jim to pak staví ty paláce, nakupují vily v Miami a Toscánsku a o akciích a cihličkách zlata ani nemluvě. Ale aspon že tak ... 4 roky. Možná ,že se ho podaří během dalších 9 let dostat tam, kam patří aspon na 1/2 roku. A nejen jeho. To ale zas bude stehů na hlavě (komediant Janoušek si schválně vyholil k soudu = pro TV kamery lebku na straně údajného zranění) a též záruk od clubu kominíků (za Alexandra Nováka se zaručil čerstvě vzniklý club pochybných motorkářů a možná, že se přidá i club VIP kriminálníků).

marais ( 5. února 2016 14:12 )

veřejnost by zajímal majetek pana Dalíka...

salto ( 2. února 2016 14:51 )

Ódées je připravena převzít zodpovědnost za tuto zemi...

salto ( 2. února 2016 14:26 )

Janoušek si to taky myslel

luder ( 2. února 2016 12:36 )

Dalík se odvolá a nic z toho nebude! Na divadélka jsme už zvyklí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa