Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš chce zlevnit vodu i čepované pivo. Co na to regule EU?

Autor: ČTK, simao, vr - 
1. února 2016
14:47

Návrh Andreje Babiše na levnější pivo v restauracích strhl notnou dávku pozornosti. Cena by klesla po zařazení čepovaného piva do nižší sazby DPH. Ministr financí, sám majitel restaurace ve Francii, nyní upozorňuje, že stejné přeřazení navrhne i u vody a ve hře je i stejný postup u nealko nápojů. Vypočetl, o kolik by zhruba stát přišel na daních. Jenže je něco takového vůbec v souladu s regulemi EU?  

Do nižší, desetiprocentní sazby DPH, chce Andrej Babiš nechat přeřadit kromě piva i vodu. O tomto kroku, kteří jeho kritici označují za populistický, mluvil nyní v rozhovoru pro deník Právo. A vyčíslil i případné ztráty pro stát, pokud by k něčemu takovému skutečně došlo.

"Usuzujeme-li z vybraných daní, tak to přijde na 160 milionů ročně. Navíc doporučím, aby voda byla také v desetiprocentní sazbě, a můžeme přemýšlet i o nealkoholických nápojích vůbec. Voda by rozpočet přišla na 15 milionů a nealko na zhruba padesát milionů ročně," uvedl ministr financí a druhý nejbohatší Čech v jedné osobě.

Zároveň se pustil do dalšího vysvětlování, proč chce levnější pivo v restauracích. Odkazuje se i na opoziční kritiku kvůli EET (elektronické evidenci tržeb), že útočí na malé živnostníky a podniky.

"Pivo je pro náš národ symbol. Češi ho ani nepovažují za alkohol a někteří o pivu říkají, že to je medicína," říká Právu Babiš s tím, že chce prý podpořit nikoli velké pivovary, ale malé hospody. "A pokud mluvíte o populismu, tak to je od francouzského slova pro lid a já mám lidi rád a chci pro ně něco udělat," dodává Babiš.

A co víno?

Ministr financí Babiš tvrdí, že by přeřazení piva či vody do nižší sazby DPH neodporovalo směrnici EU z roku 2006, podle které je možné aplikovat sníženou sazbu pro restaurační a cateringové služby.

"Tím, že komise neobdržela v žádné formální verzi informace k takovéto daňové změně, ani žádné detaily a jedná se pouze o vyjádření ministra v médiích, nedisponuje informacemi k tomu se vyjádřit," řekla Blesk.cz Karolína Kottová ze zastoupení Evropské komise v České republice.

Otázkou je, zda by nevznikl problém třeba v momentě, kdy by se tímto způsobem skutečně zlevnilo pivo, ale třeba vína, považovaného dle Babišovy logiky coby "národní symbol" v jiných zemích EU, by se změna nijak nedotkla. Tím by mohlo být znevýhodněno a otázkou je, zda by nehrozilo porušení pravidel v rámci vnitřního trhu EU?

Restauratér Babiš: Druhá hvězda ve Francii

Sám Babiš se přitom i na restauratérském trhu také pohybuje. A to ve Francii, kde má restauraci La Paloma. Ta se nyní těší z úspěchu, kdy dostala již druhou ze tří možných hvězdiček v Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací.

Andrej Babiš ve své francouzské restauraci Andrej Babiš ve své francouzské restauraci | Foto Blesk - Ladislav Křivan
Nové vydání průvodce zveřejnila společnost Michelin právě v pondělí. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

První hvězdu dostal Babišův restaurant v Mougins na jihovýchodě Francie (nedaleko Cannes) v roce 2014, druhou přidal nyní. Vede jej šéfkuchař Nicolas Decherchi a o vzhled podniku se postarala Babišova partnerka Monika.

jelinek1 ( 2. února 2016 00:29 )

pohostinství budou nakupovat pivo ve 21% a jako službu ho prodá za 10% Je to stejná blbost jako když jim domnívám se Chemik zvýšil u potravin a nealka DPH z 15% na 21% také také jako službu.

jelinek1 ( 2. února 2016 00:12 )

On to nedělá proto aby zlevnil něco Vám ale chce uplatit ty které obviňuje že ho okrádají aby ukázal i vám jak to s nimi i myslí dobře přitom z nich udělá jen nádeníky kteří se mu budou každý den hlásit. Co vám přidal na důchody Bureš 40,-? Druhý pilíř zrušili takže i vzhledem k růstu ekonomiky by mohla tahle vláda DPH zase snížit a co udělá bude s toho žít ještě dva roky a možná před volbami o tom začnou k vůli Vašemu hlasu nahlas uvažovat. Jinak Kalousek skutečně se svým kuním ksichtem Drábkem a jeho Šiškou dostali pravici tam kde je.

e.44 ( 1. února 2016 23:12 )

Se neosyp z toho, že jsem si spletla miliony s miliardama. Když se to sečte, je to přes dvě stovky milionů, takže s těma stovkama mám pravdu. Holt u tohohle velkozloděje, který páchá podvody v řádu miliard, to k těm miliardám svádí.

1pravda1 ( 1. února 2016 22:59 )

Jaké stovky miliard - za pivo max. 160 mil. ročně, lháři, sestřel se sám

1pravda1 ( 1. února 2016 22:57 )

Nejdříve je třeba udělat pořádný rozbor, léky a knihy dali do 10% sazby - a opravdu tyto položky zlevnily? Nebo si zisky nechali podnikatelé do kapsy? Jako s poplatky u lékaře, které jim šly do kapes, kdyby tyto poplatky a že se vybraly miliardy, dali na nějaký zvláštní účet a platili se z toho třeba velmi drahé operace dětí, nebo plošné očkování, lidé by rádi těch třicet korun dali na dobrou věc. Pokud to jde někomu do kapsy, tak ať raději, pokud mají přebytek z dph, dají na důchodový účet. Nejvíce mě rozesmál Kalousek, prý zvyšovali dph kvůli druhému pilíři - a kolik z toho dph tedy přispěli na důchody - důchodový účet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa