„Že by ho milovala, to neřekla nikdy. Často naopak zmiňovala, že se ho bála, měl přece jen obrovskou moc a vliv. No a také jí bezesporu imponoval,“ řekl spisovatel v rozhovoru pro magazín Blesk. Motl se s herečkou scházel dlouhých sedm let a po její smrti na její přání o ní napsal dvě knihy a natočil několik dokumentů.

Říšský ministr propagandy rozhodně nebyl žádný krasavec. Měl od dětství pokřivenou pravou nohu a nosil protézu. Také ale měl obrovské charisma a dar řeči. Při jednom z jeho řečnění se do něj zbláznila i jeho manželka Magda Goebbelsová a zřejmě i kráska ze stříbrného plátna Baarová.

„Přestože to byl na první pohled jen malý kulhavý muž, měl obrovské charisma a inteligenci. Občas se zapomněla a zasněně vyprávěla o jeho krásných rukou, o tom, jak úžasně hrál na klavír, jak jí recitoval Ovidia… Ráda říkala, že se vlastně zamilovala do jeho lásky,“ vypráví Motl o vztahu, který Baarovou dostal na samotné dno.

Ovšem, jeden z nejmocnějších mužů třetí říše láskou k Baarové naprosto zešílel. „Vážně to zní, jako by z lásky k ní zešílel, říká Motl, který se dostal k přepisům odposlechů jejich telefonických rozhovorů. „Nazývá ji v nich Liduschenkou, ujišťuje ji o své nesmrtelné lásce, jindy jí zajíkavým hlasem nadšeně tvrdí, že už našel nějaký tichomořský ostrov, kde spolu budou žít,“ vypráví Motl.

Ale i když byl ministr propagandy do české herečky naprosto zblázněný a Baarová mu jeho city opětovala, podle Motla se jednalo o čistě platonický vztah.

„Přesto si myslím, že jejich vztah byl velmi, velmi dlouho ryze platonickým. Jistá důvěrná přítelkyně Baarové mi dokonce jednou řekla, že mezi Baarovou a Goebbelsem fyzický vztah v pravém smyslu slova nikdy nebyl,“ míní osobní hereččin zpovědník Stanislav Motl.

Tomu, že k sexu mezi Goebbelsem a Baarovou nedošlo, nasvědčuje podle Motla i to, že herečka neměla ponětí o Goebbelsově protéze. „Co je zajímavé, po Goebbelsově smrti se zjistilo, že měl na noze železnou sponu, bez které by nebyl schopný chůze. Jednou jsem se paní Lídy na tu sponu zeptal a reagovala velmi odmítavě, že si nic takového nepamatuje,“ říká Motl. Podle něho to byla velmi spontánní a přesvědčivá odpověď.

Vztah s říšským ministrem propagandy krásné herečce zničil život a ona prý proklínala den, kdy Goebbelse poznala. „Při jednom z našich setkání mi řekla: ‚Já vím, těžko se to dnes chápe. Ale já byla úplně zaslepená, opilá slávou, vůbec nic mě kromě hraní nezajímalo. Byla jsem obdivovaná a náležitě jsem si to užívala. Bože, jak já byla pitomá,‘“ říkala v pozdějších letech.

Fotogalerie
16 fotografií