Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moskva vrací úder Washingtonu: Nařčení Putina z korupce jsou prý nepřijatelná

Autor: ČTK, mb - 
29. ledna 2016
12:58

Kreml považuje za nepřijatelná prohlášení amerických představitelů obviňujících ruského prezidenta Vladimira Putina (63) z korupce. Urážlivá vyjádření prý mají pomluvit ruského vůdce před dalšími prezidentskými volbami, i když Putin se údajně ještě nerozhodl, zda se bude v roce 2018 ucházet o znovuzvolení.

Mluvčí Bílého domu ve čtvrtek řekl, že nedávné prohlášení vysokého představitele ministerstva financí USA o zkorumpovanosti ruského prezidenta „plně odpovídá názoru americké vlády“.

„Putin dostává od státu výplatu přibližně 110 000 dolarů ročně (asi 2,7 milionu Kč), ale to není přesné. Dlouhé roky pracoval na tom, aby ukryl skutečný rozsah svého majetku,“ prohlásil v pondělí náměstek amerického ministra financí Adam Szubin v pořadu britské stanice BBC s tím, že přesná čísla není schopen uvést.

„Je to jen čirý výmysl a pomluva, která nemá nic společného se skutečností,“ řekl v úterý novinářům prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. „Vše je to jen další příklad typické nezodpovědné žurnalistiky…,“ dodal s tím, že vyjádření amerického ministerstva financí – bez předložení konkrétních důkazů – jen poskvrnilo tuto instituci.

Za Szubinovo tvrzení se ale ve čtvrtek postavil Bílý dům. „Je to hodnocení ministerstva financí USA. Plně odpovídá názoru vlády,“ řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

„Samozřejmě prezident o těchto prohlášeních ví. Považuje je za naprosto nepřijatelná a nevhodná pro vysoce postavené představitele USA,“ zareagoval ve čtvrtek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Vidíme, že za oceánem začala příprava na naše volby. Do prezidentských voleb v Rusku je ještě daleko, více než dva roky, ale příprava podle všeho začala. Je jasné, že se shromažďují negativní informace vůči hlavě našeho státu a využívají se pro nátlak a ovlivňování příští volební kampaně,“ dodal Peskov.

Peskov by ale prý sám přišel o místo, kdyby si troufl vyslovit se podobně urážlivě o prezidentovi USA.

Peskov už v úterní reakci zapochyboval, že by Szubinovo obvinění mohlo ještě zhoršit nynější napjaté vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. „Upřímně řečeno, vztahy teď nejsou v nejlepší formě. Podobné lži jim mohou sotva ještě víc uškodit,“ usoudil Peskov.

marais ( 30. ledna 2016 16:10 )

Podle sebe soudím sebe, že zámořská vládo!

Zobrazit celou diskusi