V roce 1953, tedy tři roky poté, co Moskalyk maturoval, se ve Šlapanicích narodila Libuška Šafránková. Začala studovat konzervatoř a právě tady ji v roce 1970 Moskalyk našel, když hledal představitelku Barunky do svojí filmové Babičky s Jarmilou Kurandovou v hlavní roli.

„Ještě chodila do školy, když jsem si ji na konzervatoři vybral. Hned jak jsem jí poprvé viděl, říkal jsem si, že v té holce něco bude. A když jsem se dozvěděl, že je ze Šlapanic, věděl jsem, že to dotáhne daleko,“ vzpomínal na televizní začátky o pár let později už slavné Popelky Antonín Moskalyk. A nikdy nezapomněl zdůraznit, že to byl právě on, kdo Libušku pro televizi a film objevil.

A Libuška? Ani ta na svoji první velkou roli nezapomněla. „Byla jsem ráda, že mi dal pan režisér Moskalyk příležitost. Babička pro mě tehdy hodně znamenala,“ zavzpomínala Šafránková.

A ještě jeden herec byl později opakovaně vděčný za příležitost, kterou mu jako chlapci Antonín Moskalyk v Babičce dal. Byl to Erich Pardus, který si o mnoho let později zahrál roli strážmistra Zahálky v Moskalykových Četnických humoreskách. Právě při jejich natáčení se po letech znovu setkal s Libuškou Šafránkovou.

„Nejvíce mě potěšilo setkání s Libuškou, kterou jsem předtím dlouho neviděl. Potěšilo mě, že je pořád stejná, jako byla za Barunky a Popelky. Pan Moskalyk naše setkání schválně naaranžoval. Věděl, že jsme se od natáčení Babičky intenzivněji neviděli. Při Libuščině prvním záběru ji držel za ramena zády ke mně a ukazoval mi, abych šel k nim. Už jsem tušil, o koho asi půjde. Obrátil ji ke mně a Libuška řekla: Jé, Eriku, ahoj. Měl jsem radost, že mě poznala,“ vzpomínal Pardus, který v roce 2011 podlehl rakovině plic, na natáčení Četnických humoresek, jež byly poslední velkou prací režiséra Antonína Moskalyka.

Fotogalerie
7 fotografií