Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První český filmař zvítězil na prestižním Sundance. „Snad otevřeme dveře dalším“

Autor: Václav Lang - 
27. ledna 2016
10:11

Mít svůj film na prestižním americkém festivalu Sundance, který právě probíhá nedaleko Salt Lake City, není pro filmaře jednoduchá záležitost. Letos se to podařilo mladému českému režisérovi Ondřeji Hudečkovi s filmem Furiant. Ten si dokonce odnesl Cenu za nejlepší režii krátkého filmu. V rozhovoru, který na místě poskytl exkluzivně pro Blesk.cz, popsal mimo jiné, jak ho přijalo americké obecenstvo.

Snímek Furiant (v mezinárodní distribuci vychází pod názvem Peacock – pozn. red.) popisuje nepříliš známé okolnosti dospívání jednoho z nejlepších českých dramatiků a spisovatelů 19. století Ladislava Stroupežnického. Konkrétně vyobrazuje jeho romantický vztah s Janem Alšem, bratrem známého malíře Mikoláše Alše.

Hudeček exceluje se svým snímkem Furiant (Peacock) na festivalech doma i v zahraničí. Hudeček exceluje se svým snímkem Furiant (Peacock) na festivalech doma i v zahraničí. | www.ondrejhudecek.cz

Jedná se letos o jediné české želízko v ohni na největším americkém festivalu nezávislých filmů (všechny články o festivalu najdete zde). Zároveň to je vůbec první český krátký film na Sundance. V městečku Park City, kde se hlavní část filmového svátku odehrává, ho diváci poprvé zhlédli v sobotu. A očividně zabodoval. Odnesl si totiž Cenu za nejlepší režii v kategorii krátkých filmů.

„Přijetí bylo z mého pohledu skvělé, diváci reagovali úplně stejně jako kdekoli na světě, takže jazyková bariéra se tam neprojevuje a celý program krátkých filmů, do kterých jsme byli zařazeni, byl z mého pohledu hodně silný, zábavný a zároveň s přesahem,“ popsal poté na místě pro Blesk.cz režisér.

Main Street, hlavní symbol Park City i Sundance festivalu Main Street, hlavní symbol Park City i Sundance festivalu | Václav Lang, Blesk.cz

Jeho krátký film už exceloval jak na loňském karlovarském festivalu, tak na festivalech v New Yorku, Cardiffu nebo Torontu. Jak uvedl, dostat se na Sundance není nic jednoduchého. „Cesta je komplikovaná, většinou to vede přes jiné festivaly a je potřeba na tom dlouhodobě pracovat. Takže jsem rád, že tady konečně můžeme mít první český film, a snad otevře dveře dalším tvůrcům.“

Podívejte se na rozhovor s Ondřejem Hudečkem v Park City:

Video Režisér Ondřej Hudeček poskytl v Park City rozhovor pro Blesk.cz. - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Na festivalu Sundance se představí desítky filmů od špičkových filmařů z celého světa. Některé z nich bude možné zhlédnout na stanici Sundance Channel, která je distribuovaná v České republice a na Slovensku společností AMC Networks International.

Podívejte se, jak to na festivalu Sundance vypadá:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi