Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na „miniškolky“ dala EU miliardy, dětské skupiny ale svázala přísná pravidla

Autor: Tomáš Polák - 
27. ledna 2016
05:48

Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží řešit akutní nedostatek klasických mateřských škol, a tak nabízí možnost zřízení tzv. dětských skupin. Jen letos na ně z Evropské unie přišla celá miliarda korun. Skupinu mohou založit firmy pro své zaměstnance nebo i obce, církve, spolky a fyzické osoby. Jenže jejich založení je pořádně komplikované.

Usnadnit pracovní a rodinný život a poskytnout místa pro děti, které se nevejdou do klasických školek. Takový byl záměr Ministerstva práce a sociálních věcí při vytváření tzv. dětských skupin. Ministerstvo nabízí možnost založit skupiny od roku 2014, opravdový zájem se ale projevil až po listopadové výzvě, která nabízela evropský grant – miliardu korun.

Měly by být výrazně jednodušší na založení, než jsou klasické mateřské školy, jenže to není tak úplně pravda. Jediný významný rozdíl oproti klasickým školkám je požadované vzdělání vychovatelů. „Dětské skupiny mohou pouze vychovávat, nesmí vzdělávat. Tím pádem se ta kvalifikace rozprostřela, může to být chůva, může to být sociální směr, může to být zdravotník, ale personál nemusí být pedagogický,“ řekl Blesk.cz jeden z poskytovatelů dětské skupiny Stanislav Kopečný.

A podle stránek ministerstva je to opravdu tak. Pečovatel musí být navíc starší 18 let a musí mít ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. Pokud má pak skupina více než 12 dětí, jsou hygienické požadavky totožné jako pro klasickou školku. „Pro ty dětské skupiny od 13 a více dětí se opravdu musí řídit běžnou prováděcí vyhláškou jako všechny ostatní školky,“ vysvětlila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. 

A podmínky jsou podle poskytovatelů hodně přísné. „Je to jednoznačně přísné, například musíte mít jako školka vlastní oplocenou zahradu, ale u menších skupin stačí jen veřejné hřiště,“ řekl Kopečný.

Největší kámen úrazu je podle ředitelky ve výběru objektu určeného pro dětskou skupinu: „Oni musí splňovat požadavky nejenom na vybavení, ale pro stavbu samotnou. To znamená, že musí mít splněny parametry pro denní osvětlení, umělé osvětlení, větrání atp.,“ řekla ředitelka. S tím, že denní osvětlení bývá největším problémem.

Služba je určena již pro děti od jednoho roku, podle poskytovatele ale drtivá většina prý nabírá až dvouleté děti. „To pak vám na to nestačí personál, ty tři vychovatelky nejsou schopné zvládnout 24 desetiměsíčních dětí,“ řekl Kopečný. Mladší děti tak prý skupiny berou jen výjimečně, což se podle některých míjí se záměrem, aby se mohli rodiče dříve vracet do práce.

Pro dětské skupiny Evropská unie vyčlenila na šest let celkem 8 miliard korun. Dotace se liší podle počtu dětí v dětské skupině a dostávají je poskytovatelé jednak pro zřízení, tak pro provoz. Rodiče za službu platí řádově několik tisíc korun měsíčně. Výdaje si pak mohou odečíst z daní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi