Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalá šéfka Klokánků jim brání v prodeji domu. Přišla by o střechu nad hlavou

Autor: zst - 
26. ledna 2016
12:42

Zřejmě nejznámější Klokánek v pražských Kbelích nemůže Fond ohrožených dětí prodat. Bydlí v něm totiž bývalá ředitelka fondu Marie Vodičková, i když údajně nemá ani nájemní smlouvu. Nové vedení chce rozprodat některé nemovitosti, protože potřebuje umořit dluhy. Informaci přineslo Právo.

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková, která sama vychovala osm romských dívek, musela z vedení fondu odejít v polovině minulého roku. Organizace se totiž dostala pod jejím vedením do obřích dluhů a hrozilo, že zcela zkrachuje.

Kormidla se následně ujal Jan Vaněk, který sice neuspěl v boji o vládní dotace, nicméně se na jeho stranu přiklonila ještě „vyšší šarže“ – prezident Miloš Zeman. Vaněk musel po svém nástupu kvůli vyplacení pozastavených dotací fond urychleně oddlužit, čehož chtěl dosáhnout mimo jiné rozprodáním některých nemovitostí.

To ale, zdá se, minimálně v případu nejznámějšího Klokánku v pražských Kbelích nebude tak jednoduché. Jeho prodej blokuje právě exředitelka a zakladatelka Vodičková. „Chtěli jsme budovu prodat abychom umořili závazky, které máme. Bohužel se to nepodařilo, protože paní Vodičková ve Kbelích zůstává jako jediný nájemce, a to bez nájemní smlouvy. Touto blokací je prodej znemožněn do té doby, než se situace s paní Vodičkovou vyřeší,“ komentoval problémy Jan Vaněk, současný ředitel.

Podle Vaňka už měl FOD dokonce na budovu kupce, ten ale nakonec kvůli problémům od pořízení ustoupil. Vodičkové tak hrozí, že bude muset dům vyklidit po nařízení soudu. „Využíváme všechny možnosti, včetně právních kroků, které by vedly k soudnímu vystěhování,“ poznamenal.

Jsem zde osm let, platím řádně nájem. Podle občanského zákoníku nemusím mít v takovém případě písemnou nájemní smlouvu,“ brání se Vodičková.

Vodičková: Chci, aby dům sloužil stejným účelům

Že prodeji brání, Vodičková nepopírá. Má k tomu prý ale dobré důvody. Chce totiž najít kupce, který by budovu pronajal ke stejným účelům, tedy ubytovávání dětí bez domova. „Takového kupce už jsem měla, ale pan Vaněk mi řekl, že FOD tam už nechce Klokánek provozovat,“ řekla Vodičková.

Kupec chtěl podle exředitelky z domu udělat azylovou ubytovnu. „Buď pro imigranty, nebo pro lidi na sociálních dávkách, aspoň se to povídá v okolí,“ dodala. Vodičková po odchodu z Fondu ohrožených dětí založila novou organizaci – Sdružení pro ochranu dětí bez domova.

Zeman sponzorem Klokánků

Namísto Fondu na snižování státního dluhu se prezident, kterého pobouřilo odmítnutí vlády poskytnout Klokánkům mimořádnou dotaci, rozhodl příspěvky věnovat právě jim. Loni v prosinci tak dostal Vaněk od Zemana šek na dva a půl milionu korun. Prezident změnil účel vybírání příspěvků natrvalo. 

povim_vam_pravdu ( 26. ledna 2016 15:28 )

Tuhle komunistickou prokurátorku by měli vypráskat bičem. Škodila za minulého režimu a škodí dál. Místo Klokánků ubytovna pro běžence?

dumik ( 26. ledna 2016 14:58 )

je to hanba, takový nevděk dámě, která přinesla do naší země skutečně pěkné domovy pro děti bez rodičů nebo v potížích, ama šla příklaem v tom, kolik dětí sama vychovala, a tï, kteří jen naskočili do vlaku, který i ona rozjela, ji budou soudně stěhovat? není jim hanba? Kdyby si exekutiva nevymyslela ten kšeft s pěstouny, nikdy by se Klokánky do potíží nedostaly

Zobrazit celou diskusi