Na textil, jako je například koberec, ubrusy nebo čalounění, zkuste žehličku. Prostírání nebo ubrus podložte vlhkým ručníkem a samotnou skvrnu překryjte savým papírem. Pak lehce nahřejte žehličku a opakovaně jí přejíždějte po papíru, dokud se vosk do něj nevsákne. Po vosku často zbude mastná skvrna, kterou odstraníte opakováním procedury.

Jak odstranit vosk z koberce nebo látky

Vosk z koberce můžete zkusit zlikvidovat stejně jako z jiných textilií pomocí žehličky, ale o trochu šetrnější je horký vzduch z fénu na vlasy. Hlavně, pokud máte koberec choulostivý na teplo a žehlička by ho mohla poškodit. Po odstranění vosku ho můžete dočistit mýdlovou vodou nebo saponátem. Proces urychlíte tím, že vosk nejdřív zchladíte kostkou ledu a pak teprve použijete žehličku nebo fén.

Prostírání nebo ubrus (ale i pevné předměty jako talířek, svícen či sklenici) dejte do mrazáku, kde vosk prudce zchladne a začne se drolit. Vy ho snadno odloupnete.  Co nepůjde z textilu odrolit, odstraňte opět pomocí žehličky a pijáku. Nakonec můžete vyprat v pračce.

Jak odstranit vosk z nábytku

Špinavý předmět ponořte na jeden až dva dny do studené vody a poté vosk odloupněte. Půjde to snadno. Dočistěte pak vodou se saponátem. Keramiku a porcelán (teplu odolné materiály) ponořte do hrnce s vodou a zahřívejte, dokud vosk nezačne měknout. Pak setřete hadříkem nebo papírovým ubrouskem.

Kromě plastu můžete vosk z nejrůznějších materiálů vyčistit postupným vymýváním pomocí ředidla, lihu, terpentýnu nebo benzinového čističe a závěrečným opatrným obroušením. V tom případě ale buďte opravdu hodně ve střehu, abyste povrch nábytku nepoškodili. Pokud si netroufáte, obraťte se na odborníky, které mají zkušenost třeba s restaurováním nábytku.

TIP NA VIDEO: Jak si vyrobit takovou svíčku doma? Podívejte se na video níže.

Video
Video se připravuje ...

 Blesk pro ženy/David Hanuš