Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyléváte si vztek na úřednících či policistech? Za urážku vás čeká tučná pokuta

Urážka úředníka se opravdu nevyplatí.
Urážka úředníka se opravdu nevyplatí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. prosince 2015
18:50

Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který by hrozila pokuta až 10 000 korun. Desetinásobně na 100 000 korun se má zvýšit maximální sankce za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby. Zavést to má nový zákon o některých přestupcích, jehož vládní návrh ve středu sněmovna v prvním kole projednávání podpořila. Normu nyní projednají sněmovní výbory.

Návrh má spolu s dalším novým zákonem o odpovědnosti za přestupky nahradit stávající zákon o přestupcích a tuto problematiku sjednotit.

Přestupky a další správní delikty jsou nyní rozptýleny ve zhruba 250 různých zákonech, které popisují asi 2200 skutkových podstat přestupků a 5 100 skutkových podstat jiných správních deliktů. Jejich projednání má na starosti pět desítek odlišných orgánů veřejné správy.

Nový přestupek „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“ se má vztahovat na zaměstnance obecních úřadů, pracovníky úřadů práce a dalších podobných institucí. Cílem je chránit tyto lidi, kteří často čelí urážkám či napadání bez odpovídající zákonné obrany. Urážka úředníka může být nyní řešena podle správního řádu jako „hrubě urážlivé podání“ k orgánu veřejné správy se sankcí až 50 000 korun.

Vítr v peněžence

Zákon má také na 10 000 korun zvýšit maximální pokuty za ublížení na cti, nedodržení omezujícího opatření, vzbuzování veřejného pohoršení nebo rušení nočního klidu. Z 15 000 na 20 000 korun se má zvýšit pokuta za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem. Nejvíce – z 10 000 na půl milionu korun – se má zvýšit pokuta za provozování obchodní, výrobní či jiné výdělečné činnosti bez příslušného oprávnění.

Státní úřady se v posledních letech zabývaly více než 250 000 přestupky a udělily za ně pokuty kolem 700 milionů korun. Asi jeden milion přestupků ročně v minulých letech řešila policie, která za ně v posledních třech letech vždy rozdala pokuty za více než 400 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi