Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Do uprchlické Džungle „dorazil“ Jobs z Applu. Syn syrského migranta

Autor: ČTK, kal - 
12. prosince 2015
08:30

V uprchlickém táboře ve francouzském městě Calais přezdívaném Džungle vytvořil nové dílo britský autor graffiti Banksy. Zobrazuje zesnulého spoluzakladatele firmy Apple Stevea Jobse. Syn syrského migranta Jobs na obraze nese starý počítač a přes rameno pytel s osobními věcmi. Záměrem díla je přitáhnout pozornost k přínosným stránkám migrace, uvedl Banksy podle zpravodajského serveru BBC News.

„Často jsme přesvědčováni o tom, že migrace odčerpává zdroje země, ale Steve Jobs byl syn syrského migranta,“ připomněl autor, který tvoří v anonymitě. „Apple je nejvýdělečnější firma na světě, platí více než sedm miliard dolarů na daních ročně – a existuje jen proto, že (USA na své území) vpustily mladíka z Homsu,“ dodal.

Graffiti je nastříkáno na betonový most v táboře. Jobs je na něm ve svém typickém černém roláku a brýlích s kulatými obroučkami. Podle záběrů na Banksových internetových stránkách je obraz umístěn poblíž uprchlických stanů a vedle dalšího graffiti, které hlásá: „Nikdo si nezaslouží žít tímto způsobem!“

Spoluzakladatel firmy Apple a syn syrského migranta Steve Jobs na graffiti autora Banksyho ve francouzském Calais Spoluzakladatel firmy Apple a syn syrského migranta Steve Jobs na graffiti autora Banksyho ve francouzském Calais | Banksy.co.uk


Tábor v Calais je domovem asi 7000 migrantů, převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Eritreje, kteří se chtějí dostat do Británie a začít tam nový život. Banksy v Calais namaloval ještě další díla, včetně toho, které se inspiruje obrazem Vor Medúzy vlivného francouzského malíře z přelomu 18. a 19. století Théodorea Géricaulta. Banksyho graffiti ale zobrazuje uprchlíky, kteří mávají na luxusní jachtu.

Banksy nedávno věnoval uprchlickému táboru v Calais prvky ze své instalace Dismaland, aby pomohl vybudovat příbytky pro běžence. Instalace parodující zábavní parky, která byla k vidění v jihoanglickém městečku Weston-Super-Mare, byla uzavřena v září.