Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Násilný odvoz do nemocnice po domácím porodu: Soud se matky znovu zastal. Lékař ve stresu z obvinění zemřel

Autor: ljš, jn - 
1. prosince 2015
17:47

Domácí porody štěpí lidi i justici. Ústavní soud ve čtvrtek vrátil k vyřešení soudci Michalu Ryškovi z Brna případ z roku 2010, který mu odebral Vrchní soud v Olomouci. Ten již dvakrát rozhodl v rozporu s jeho názorem. Přiznal totiž stotisícové odškodné a právo na omluvu ženě z Brna, která před pěti lety rodila doma.

Přestože domácí porod proběhl v pořádku, zůstalo dítě i po hodině spojené s placentou. Otec miminka proto zavolal pomoc. Lékař záchranky Robert Zodl, který na místo přijel, ale trval na převozu dítěte do nemocnice. Nezdálo se mu totiž prostředí, kde se dítě narodilo.

 

Matka ale s převozem nesouhlasila. "Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já jsem mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky," tvrdila u soudu matka V. K.


 

Ve prospěch lékaře ale naopak svědčila výpověď otce dítěte, který u porodu asistoval. "Partnerka byla po porodu jako vyšinutá, zarputilá, nemluvila, jen odsekávala. Doktor byl šokovaný z hygienických podmínek na místě. Byt byl ve strašném stavu, špína na zemi, pohozené zbytky jídel,“ vypověděl.

 

Zodl nakonec přivolal policii a přiměl matku k odjezdu do nemocnice. Tam se zjistilo, že je dítě podchlazené, podle znalců se ale nedalo prokázat, zda k tomu došlo kvůli podmínkám v bytě.

Soudce Ryška pak dvakrát dospěl k názoru, že nucený transport zdravého dítěte "pro jistotu" na kliniku "nelze ospravedlnit". S tím nesouhlasily vyšší soudy a případ mu nakonec odebraly. Teď se proti tomuto rozhodnutí ale postavil Ústavní soud.


"K nařízení změny soudce by nemělo docházet ve skutečnosti jen proto, že soudci rozhodující na obou stupních soudní soustavy zastávají odlišné právní názory, přístupy a případně i hodnoty," uvedl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Jde podle něj o výjimečné opatření. Účelem změny soudce není názorová unifikace, ale zamezení excesům. Pokud první a druhá instance zastávají různé názory a pro oba jsou srovnatelně silné argumenty, může odvolací soud sám vynést verdikt, aniž by kauzu vracel o stupeň níž.

 

Celá kauza má bohužel velmi smutné pozadí. Lékař Robert Zodl (42) totiž několik dní po zásahu, když se dozvěděl o obvinění z nesprávného postupu, zkolaboval a zemřel. Prezident Václav Klaus ho pak i přes vleklý soudní spor vyznamenal in memoriam Zlatým záchranářským křížem.

Jeho blízcí se domnívají, že za jeho smrt může právě spor o tento kontroverzní případ. "Dodnes nevím, co se přesně stalo. Bylo to srdeční selhání. Náhle mu klesl tlak a už mu nikdo nedokázal pomoci. Byl to úplně zdravý dvaačtyřicetiletý člověk, který byl na stres a adrenalin při své práci zvyklý. Nespravedlnost a křivdu ale nesl velmi těžce," řekla před dvěma lety České televizi jeho manželka.

 

 

hana5 ( 2. prosince 2015 15:49 )

Zajímala by mě jedna věc: Pokud tedy bude lékař přivolán k překotnému porodu (což je samo o sobě riziko, takže rychlý převoz do nemocnice je naprosto logický), nebude si jistý, jestli je dítě v pořádku (některé problémy fakt na místě nezjistíte, ať jste sebelepší), a matka si nebude přát převoz, může lékař nechat dítě doma beze strachu, že v případě komplikací a nedejbože smrti dítěte bude mít problémy? Asi těžko, že? Takže vlastně neexistuje správné rozhodnutí a lékař musí v každém případě počítat s žalobou? Není v téhle zemi něco špatně? A co se týká téhle "takymatky". Tvrdí, že chtěla rodit v porodnici, ale porod byl překotný. V takovém případě by měla být vyděšená a trvat na tom, že dítě bude podrobně vyšetřeno a zůstane minimálně přes noc v nemocnici, protože cokoliv, co je nefyziologické (jako překotný porod), pro dítě představuje vážné ohrožení. Ona se místo toho soudí, že jí dítě nenechali doma. Jsem jediná, komu to nedává smysl?

tarka ( 2. prosince 2015 08:28 )

P.S. http://zpravy.idnes.cz/deti-uz-chodi-opile-i-do-skoly-pomoci-by-mely-alkohol-testery-prw-/domaci.asp x?c=A151201_212334_domaci_kha "Podle výzkumu Pij s rozumem má zkušenost s pitím alkoholu až 83 % českých dětí ve věku 11 až 15 let. O rizicích spojených s konzumací alkoholu si však s dětmi promluvila jen necelá třetina rodičů. Podle OECD má v Česku zkušenost s alkoholem 94 procent patnáctiletých. Čtvrtina dětí tohoto věku se opíjí pravidelně nejméně jednou týdně. „Dívky přitom začínají pít v mladším věku, prostě proto, že mají starší kluky a oni je k alkoholu přivedou,“ uvedl dříve národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. České děti v konzumaci alkoholu předstihly vrstevníky z Dánska, Maďarska, Slovinska i Polska a jsou na absolutní špici Evropy. „Německo na tom bylo svého času hůře, ale deset let investovalo do kampaní, které měly přesvědčit dospělé, že není normální, aby děti pily,“ řekl Vobořil." Ještě bych dodala k dokumentu Hníkové ohledně podle ní a hysterických matek k frustrovaným otcům, sedících na chodbě, kolik z nich si najde milenku již během těhotenství nebo po porodu, protože se ubožáci cítí "odstrčení", kolik z těch frustrovaných otců odchází od rodiny s malými dětmi se slovy "mám tě rád, ale už tě nemiluju" a často si pořizují další potomky. Hodně matek a otců by se mělo především zamyslet NAD SEBOU, SVÝM CHOVÁNÍM A NÁSLEDNOU VÝCHOVOU SVÝCH DĚTÍ...namísto hysterické kritiky porodníků a personálu porodnic.

tarka ( 2. prosince 2015 06:26 )

andrae: P.S. nejsi ty ta matka, co se soudila? Hodně to tak podle tvého příspěvku vypadá.

konvalinka1 ( 1. prosince 2015 21:31 )

vk je hnusná krá... Jí jde jen a jen o peníze a že má na svědomí život lékaře jí nevadí.Rodina lékaře ji měla zažalovat.Měla by zalézt a už nikdy nevylézt a stydět se.Kdyby dítě doma zemřelo,tak obviní lékaře,že ho nevzal do nemocnice.Ta,která rodí doma si musí případné následky nést,i finanční, po celý život dítěte nebo svůj.Souhlasím s tarka1.

kimbe ( 1. prosince 2015 20:07 )

tarka, máte naprostou pravdu. Mýlíte se jen v tom, že by snad tahle rodička mohla mít výčitky svědomí. Naopak je na sebe jistě pyšná, navíc vysoudila peníze . Že zdeptala lékaře ji nevadí. Tyhle lidé jsou sociopati, vidí jen sebe. Jak píšete, sebestředné hysterky. Z jejich dětí vyroste to samé. Ony to vidí tak, že budou rodit doma a když budou chtít, budou si k sobě volat doktora. Vždyˇve špitále taky chodí 2x denně na vizitu. Tak bude rychlou zajíždět k těmhle "královnám " domů. Ostatní zaplatí a někdy na to i doplatí. To těm hovězinám vůbec nevadí,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání