Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladí vysoškoláci studu zbavení? Z první práce chtějí 25 tisíc čistého

Nástupní plat podle představ studentů VŠ? Pro Čechy 25 tisíc, Slovinci chtějí přes 40 tisíc. (Ilustrační foto)
Nástupní plat podle představ studentů VŠ? Pro Čechy 25 tisíc, Slovinci chtějí přes 40 tisíc. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, sou - 
30. listopadu 2015
18:20

Čeští studenti vysokých škol očekávají nástupní plat okolo 926 eur měsíčně, což je přibližně 25 tisíc korun čistého. Jsou skromnější než Slováci, kteří v průměru uvedli rovných 1000 eur (asi 27 tisíc korun), ale mají naopak vyšší nároky než jejich maďarští vrstevníci. Ti při vstupu na pracovní trh očekávají čistý měsíční příjem 806 eur (asi 21 800 korun). Zjistili to autoři studie společnosti Deloitte s názvem První kroky na trhu práce.

Studie, o jejíchž výsledcích autoři v pondělí informovali, zpracovávala odpovědi více než 2 400 studentů vysokých škol z osmi zemí střední a jihovýchodní Evropy. Nejvyšší mzdu při nástupu do prvního zaměstnání očekávají studenti ve Slovinsku, kteří si představují výdělek 1 500 eur (40 500 Kč) měsíčně. Naopak v Albánii studenti očekávají 429 eur (asi 11,5 tisíce korun) a v Polsku 776 eur (asi 21 tisíc korun).

Největší skupina tuzemských respondentů uvedla, že by se v práci chtěla stát expertem v daném oboru, ale nemusí to být na manažerské pozici. Odpovědělo tak 45 procent dotázaných, zatímco pozici na úrovni středního nebo vysokého managementu by chtěla v budoucnu zastávat téměř třetina českých studentů.

„Podle výzkumu časopisu Harvard Business Review může být preference pro expertní kariérní dráhu způsobena tím, že je vnímaná jako méně riskantní, a proto atraktivnější pro ženy, které tvoří necelé dvě třetiny vzorku,“ uvedli autoři studie v tiskové zprávě.

Více než třetina respondentů usiluje o kariéru ve velké mezinárodní společnosti. Založit si vlastní firmu chce jen jedenáct procent dotázaných.

Nejdůležitějšími kritérii při výběru zaměstnání jsou možnost získat a rozvinout nové schopnosti a příjemná pracovní atmosféra. „Mladá generace chce kreativní a různorodou práci, v níž se mohou naplno realizovat, uplatnit a rozvíjet svůj talent. Chtějí však především, aby je práce bavila a viděli konkrétní, hmatatelný dopad své práce,“ uvedla Lucie Lidinská, senior konzultantka v oddělení poradenských služeb společnosti Deloitte.

Ve srovnání se studenty z jiných zemí jsou Češi nejméně ochotní pracovat v open space kancelářích. Nejčastěji uvedli, že by rádi sdíleli kancelář pouze s jedním až pěti kolegy.

Pro většinu studentů není svět praxe úplně neznámý. Bezmála tři čtvrtiny českých vysokoškoláků má zkušenosti s krátkodobou nebo sezonní brigádou. Pouze 35 z nich považuje tyto zkušenosti za užitečné. Úplně jinak hodnotí užitečnost praxe ti, kteří měli práci nebo stáž související s oborem studia. V těchto případech ji za přínosnou považuje přes 90 procent dotázaných.

mimo76 ( 1. prosince 2015 05:26 )

sak preco ne pojdu slapat na ulicu a hned maju

brum ( 1. prosince 2015 02:48 )

To jste vyčtla z bobkového listu?

brum ( 1. prosince 2015 02:45 )

To jste vyčetla z bobkového listu?

aaobcanka ( 1. prosince 2015 02:09 )

Pravičáci zrušili učňáky, takže už nemáme vyučené řemeslníky. Každý mladý chce jen dřepět v teple kanclu u PC. Ale kdo bude opravovat auta, TV, stroje, zámky, pračky, ledničky, cokoliv, kdo bude stavět domy, pokrývat střechy, kde jsou zruční zámečníci, šikovní opraváři bot, hodin, čehokoliv, kde jsou schopní tesaři, zedníci, elektrikáři, vyučené sladké cukrářky, malíři atd. ? Na stavbách už pracují jen Ukrajinci, kteří nejsou ničím vyučeni. Tak to pak podle toho vypadá. Kde jsou zlaté české ručičky ? Odešly do důchodu. Nebylo jim umožněno svůj um a znalosti předat mladým. Nebyly už učňáky. Konečně je chce ČSSD zase zřídit a napravit tím ten tupý krok ODS+TOP. V r.1989 jsme na Václaváku cinkali klíči, ale nyní budeme volit už jen levici. Zlatí komunisti, za nich tu byl řád a pořádek ! Vraťte se, naši milí komančové !

anka ( 30. listopadu 2015 21:57 )

Mate pravdu, v CR chybi pres 40 tisic lidi v IT, jenze ono se nekomu studuje jednoduseji filosofie, sociologie, ekonomika, humatni vedy - nez nejnovejsi technologie.

Zobrazit celou diskusi