Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie masivně zabavuje slovenské zbraně. Vraždilo se s nimi v Charlie Hebdo

Autor: všm - 
28. listopadu 2015
15:35

Policisté od května masivně zabavují zbraně na slepé náboje (tzv. expanzní), které byly nakoupeny ve slovenských obchodech. A to nejen v Česku mezi sběrateli, ale i v dalších státech Evropské unie. Zprávu přinesly Lidovky.cz. 

Lednový útok na francouzskou redakci Charlie Hebdo, který si vyžádal 12 životů, měly údajně na svědomí i dva slovenské kalašnikovy. Mělo jít o znovuzprovozněné expanzní zbraně, které se prý dostaly do rukou teroristů prostřednictvím překupníků z Belgie.

I Česko má máslo na hlavě

I z toho důvodu Europol spustil policejní akci s názvem MARS. „Ano, souvisí to s tím. Pokud vím, jde o zbraně, které byly na Slovensku přestavěny na expanzní a dostaly se do Belgie. Tam je někdo upravil tak, že šly zase normálně používat,“ uvedl serveru Lidovky.cz ředitel policejní služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Zdeněk Bambas. 

Slovensko je známé tím, že má volnější předpisy pro prodej expanzních zbraní. Krátce po útocích slíbilo, že omezí jejich internetový prodej a zpřísní pravidla, což po půl roce i splnilo. Zájemce si přesto zbraň sežene a dokáže ji zprovoznit. Problém není ani s koupí samopalu, který byl znehodnocený jen částečně a odborník ho dokáže uvést do provozu. V tomto ohledu je na tom ale Česko podobně. 

„Náš stát dovoluje, aby se samopal vzor 58 takzvaně zneschopnil pro sběratelské účely, a můžete ho tudíž získat. Přitom vám každý zbrojíř řekne, že takovou zbraň lze opět uvést do chodu. To je podle mne rozhodně špatně,“ uvedl před časem v rozhovoru pro Blesk.cz někdejší šéf rozvědky Andor Šándor.

Nadšenci v hledáčku

O akci MARS není k dispozici příliš informací. Server Lidovky.cz ale zjistil, že se policie dosud zaměřovala především na akce nadšenců do vojenské historie či bývalých policistů, kteří chtěli mít doma repliku svého oblíbeného modelu.

„Vím o dvou lidech, kterým policie zabavila expanz ze Slovenska. Zbraně propadly státu. Jestli to byl jen přestupek, nebo se to posuzovalo jako trestný čin, to už nevím,“ uvedl pro deník odborník na zbraně a člen klubu vojenské historie na Plzeňsku, který si nepřál být jmenovaný.

Útoky na magazín v lednu:

donaf ( 29. listopadu 2015 23:08 )

Kačenky asi taky neprojdou bez odezvy. Bestie mají zase nový cíl.

Zobrazit celou diskusi