Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejdřív pivo, fotbal a aerolinky, pak lázně a Vary. Co v Česku skupují Číňané?

  • Autor: ČTK,kle - 
    28. 11. 2015
    05:58

    Během čtvrt roku o sobě dali čínští investoři v České republice velmi výrazně vědět. Stačily dvě oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana a nyní též cesta premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Číně. Nové majitele či spolumajitele má rázem fotbalová Slavia, letecký přepravce Travel Service, Pivovary Lobkowicz a to není zdaleka vše. Co vše už Číňané v Česku koupili?

  • 1.Travel Service

    V tuzemském leteckém dopravci získala v září 2015 čínská CEFC prvních 10 procent podílu a oznámila nákup téměř poloviny akcií společnosti. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, ale základní jmění Travel Service se po vstupu Číňanů zvýší nejméně o miliardu korun.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | archiv Blesk

  • 2.Slavia Praha

    CEFC získala šedesátiprocentní podíl ve fotbalovém klubu v září 2015. Prezident čínské investiční společnosti CEFC Čchan Čchao-tuo se stal předsedou dozorčí rady klubu. Prezidentem a předsedou představenstva Slavie se stal miliardář Jiří Šimáně, spolumajitel Travel Service a menšinový vlastník klubu. Slavii prodal bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, který klub vlastnil čtyři roky.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | archiv Blesk

  • 3.Pivovary Lobkowicz

    Číňané zaplatili za vstup do pivovarů 1,9 miliardy korun. Získali za to společně s partnery 79,4 procenta pivovarů. Spolumajitelem pivovarů je Zdeněk Radil, který současně dál zůstal generálním ředitelem. Lobkowicz vlastní sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.


    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 4.Nemovitosti

    Od podnikatele Radovana Vítka koupila v září 2015 CEFC budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. V ní má vzniknout evropské sídlo společnosti. Jen pár dní poté koupili Číňané další historickou budovu, renesanční Martinický palác na Hradčanském náměstí.



    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | Wikipedie

  • 5.Bankovnictví

    V srpnu 2015 otevřela svou pobočku v Praze čtvrtá největší čínská bankovní instituce Bank of China. Do poloviny roku 2016 by pak mělo být podle premiéra Sobotky jasné, zda do Česka přijde některá další z čínských bank. V Pekingu jednal s vedením nejvýznamnějších čínských bankovních domů Industrial Commercial Bank of China (ICBC), China Development Bank a China Construction Bank.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 6.Tradiční čínská medicína

    CEFC postaví v areálu nemocnice v Hradci Králové za 10 milionů eur kliniku tradiční čínské medicíny. V královéhradecké nemocnici již funguje ambulance čínské medicíny.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 7.Megalázně Pasohlávky

    V jihomoravských Pasohlávkách vzniknou do roku 2018 obří lázně pro 2000 lidí. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) mluví o lázních „středoevropského významu“. Čínská strana má v podniku držet 80 procent, Češi 20 procent. Očekávaná výše investic je dvě miliardy korun.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 8.Přímá letecké spojení

    Na konci září 2015 zahájily čínské aerolinky Hainan Airlines provoz na první přímé lince mezi Prahou a Pekingem. Cena obousměrné letenky začínala na 14 tisících korunách a spoj mezi oběma městy létal třikrát týdně. Podle premiéra Bohuslava Sobotky, který byl v listopadu na oficiální návštěvě Číny, by však mělo vzniknout minimálně druhé přímé letecké spojení do Číny, konkrétně mezi Prahou a Šanghají.


    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 9.Karlovy Vary

    Čínští investoři se poohlížejí v Karlových Varech. Podle menšinových akcionářů Grandhotelu Pupp mají zájem o tuto perlu lázeňského města, jež je zároveň pevně spojena se zahajováním Mezinárodního filmového festivalu.

     

    Do čeho investují Číňané v Česku? Do čeho investují Číňané v Česku? | www.profimedia.cz

  • 10.A další...

    CEFC se stala jedním z partnerů fotbalové reprezentace a českému fotbalu tak údajně přinese desítky milionů korun ročně. Ani mediální trh nezůstal opomenut, Číňané se stali minoritním vlastníkem mediálních firem Médea Group a Empresa Media. CEFC rovněž zvýšila svůj podíl v československé finanční skupině J&T Finance z 5 na 10 procent. V listopadu 2015 CEFC oznámila, že převezme pětihvězdičkový hotel v centru Prahy – Le Palais Art Hotel Prague.

dzery ( 29. listopadu 2015 13:40 )

Monaisovi to nevysvětlíš.

djaba ( 28. listopadu 2015 23:01 )

Když to měli v ruce komančové ,tak to bylo jako po krachu .Po revoluci to vzali do rukou další experti a to bylo obdobné , jen jsme řediteli neříkali soudruhu .Až když náš podnik získal cizí majitel ,začaly se dít věci .Dnes je podnik k nepoznání , pracuje v něm stejný počet lidí (Čechů)jako za komunistů, podnik jede a táhne celý okres.

anka ( 28. listopadu 2015 15:03 )

500 pracovnich mist pro koho??? Kolik z nich prijede sem zit a pracovat z Ciny???? I na takove stavebni prace si privezou lidi z Ciny. A pro koho si myslete, ze ty lazne budou urceny? Zase pro Cinani. A myslite, ze Cinani budou jist v ceskych restauracich?? Otevrou si svoje restaurace, kde budou zase zamestnani jen cinani. Pak zacnou kupovat domy, aby meli kde tu svou pracovni silu ubyvovat. Nebudou mit problem nastehovat 20 lidi do jenoho baraku. A najednou se tu zacnou otvirat cinske obchody - kde bude vsechno za tretinu ceny, vyrobeno v cine, kde budou pracovat cinani. A cesi tam budou nakupovat, protoze nekupte to kdyz je to tak levny. Pak zacnou renovavovat baraky, malovat pokoje - budou chtit jen polovovinu penez nez co by si rekl cech, o tretinu levnejsi nez ukrajinec......A nezamestnani cesi si tu budou honit rozumy na Blesku, protoze prace doopravdy nebude a budou odkazani jenom na stat. A jestli si myslite, ze ti cinsti podnikatele tu budou platit poctive dane, a udrzovat buduvy - tak to bude pro vas dalsi prekvapeni. Cesky narod sili pred utecenci, kterych je v cele Republice par stovek, tisic a mezi tim jim president, ktery uz to v ty hlavne nema docela v poradku - tipujic dle toho co obcas z neho vypadne - jim proda mini republiku pod rukou.

vi3ol ( 28. listopadu 2015 12:22 )

Ty podniky vždy vytunelovali češi..díky cizím kapitalistům kvete Škoda MB, pivovary, atd....

moiaza ( 28. listopadu 2015 11:39 )

 Dnes už je to jedno. Celá naše republika je rozkradená a rozprodána do rukou cizích kapitalistů. Těch pár drobných, co zde ještě zbylo, nemá cenu ani bránit. Díky Havlovi a hlavně Klausovi jsme se stáli cizáky ve své vlastní zemi.

Zobrazit celou diskusi