Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdrogoval a znásilnil dítě. Režiséra Polanského ale Poláci do USA nevydají

Autor: ČTK, mb - 
27. listopadu 2015
10:30

Polsko nevydá režiséra Romana Polanského (82) do Spojených států, kde je stíhán kvůli znásilnění 13leté dívky. Polská prokuratura se neodvolala proti říjnovému rozhodnutí soudu, a rozsudek tak ve čtvrtek nabyl právní moci. Případ je tak z polské strany definitivně uzavřen, informují v pátek polská média.

Soud v Krakově dospěl na konci října k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by práva dvaaosmdesátiletého režiséra, herce a producenta.

„Analýza důkazů shromážděných v tomto případu opravňuje k závěru, že postoj soudu k zamítnutí vydání Romana Polanského úřadům Spojených států je správný,“ uvedla v prohlášení krakovská odvolací prokuratura, na jejíž postoj se čekalo s uzavřením celého případu.

Americká justice žádala vydání Polanského kvůli znásilnění nezletilé, jehož se dopustil v Kalifornii před 38 lety. Režisér při procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka údajně souhlasila.

Oběť znásilnění, Samantha Geimer (52), přitom popsala útok režiséra takto: „Říkala jsem mu: Ne, ne, nechci tam jít! Nechci to dělat… Byli jsme tam sami, nevěděla jsem, co mám dělat.“ Tehdy 44letý Polanski bezbrannou 13letou dívku nejdříve zdrogoval a následně sexuálně zneužil.

Polanski si v roce 1977 po dohodě odpykal trest 42 dnů vězení. Následující rok ale ze země uprchl v obavách z dlouholetého trestu, který mu hrozil vzhledem k tomu, že kalifornský soudce chtěl případ znovu projednat.

Polanski žije střídavě ve Francii a Polsku a žádost Spojených států o jeho vydání už před pěti lety řešil soud ve Švýcarsku, který ji nakonec zamítl. Říjnový verdikt z Krakova Polanski uvítal, o pozitivním výsledku prý nikdy nepochyboval.

dandova ( 28. listopadu 2015 15:23 )

Jestli se nepletu, tak údajně to (tenkrát) děvče s pomocí maminky vymetalo večírky celebrit.

Zobrazit celou diskusi