Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Češi jsou praví internetoví milovníci. Trumfují i evropské sousedy

Počítač s internetem mají už přes tři čtvrtinu domácností. Navíc v tomto roce vůbec poprvé používalo internet více Čechů než jejich evropských kolegů.
Počítač s internetem mají už přes tři čtvrtinu domácností. Navíc v tomto roce vůbec poprvé používalo internet více Čechů než jejich evropských kolegů.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
26. listopadu 2015
19:21

Zpravodajské servery, sociální sítě, mailová komunikace nebo nakupování. K takovým věcem Češi nejčastěji využívají internet. Tuzemsko navíc loni historicky poprvé překonalo počtem jeho uživatelů průměr Evropské unie. Až tři čtvrtiny domácností jsou on-line. Čím dál oblíbenější jsou také přenosné počítače.

Počítač s internetem mají už přes tři čtvrtiny domácností. Navíc v tomto roce vůbec poprvé používalo internet více Čechů, než je průměr u evropských kolegů. „Z hlediska podílu uživatelů internetu v dospělé populaci Česko v roce 2014 dokonce přesáhlo průměr EU 28. Internet totiž v české populaci ve věku 16 až 74 let užívalo 79,7 % osob, zatímco průměr unijních zemí činil 78,0 %,“ vysvětluje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Za posledních pět let navíc došlo i ke změně technického vybavení domácností. Více než polovina dala přednost přenosnému počítači před stolním. Dvojnásobně se zvýšil i počet rodin, které mají doma dva a více počítačů. Mobilní telefon nepoužívala v roce 2015 pouze 3 % osob starších 16 let, 37 % z nich má v něm i internetové připojení.

Podle Českého statistického úřadu jsou pak více než tři čtvrtiny uživatelů na internetu každý den nebo skoro denně. Za soukromým účelem tam strávilo 1 až 5 hodin zhruba 28 % osob ve věku 16 let. „27 % Čechů na internetu prosurfuje deset a více hodin týdně. Týká se to hlavně mladých ve věku 16 až 24 let,“ říká Romana Malečková z ČSÚ. Téměř 98 % uživatelů se připojovalo z domova.

K čemu se internet nejčastěji používá?

Lidé používají internet nejčastěji ke komunikaci. Sedm z deseti Čechů používá e-mailovou korespondenci, polovina internetových uživatelů sociální sítě a čtyři z deseti přes internet telefonují. Lidé si ale na síti vyhledávají informace o službách nebo zboží. Necelých 87 % uživatelů čtou zpravodajské servery.

Dá se říct, že Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů. Podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU. Mezi 28 členskými státy jsme se umístili na pátém místě,“ upřesňuje Ritschelová.

Každým rokem roste i počet lidí, kteří přes internet nakupují. Ve 2. čtvrtletí roku 2015 například uvedlo 3,7 milionu Čechů, že si takto něco pořídili. „Pro internetové obchody jsou dlouhodobě nejlukrativnější skupinou ženy na rodičovské dovolené. Přes internet jich nakupuje zhruba 65 %. Pouze necelých 14 % z nich uvedlo, že přes internet nikdy nenakoupilo,“ konstatuje Romana Malečková. Nejčastěji se prý nakupuje oblečení, obuv a módní doplňky, vstupenky na sportovní a kulturní akce, kosmetika, elektronika či letenky.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi