Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za popravu šéfa dostali 17 a 13 let: Rodiče zavražděného plakali v soudní síni

Autor: Jiří Nováček - 
26. listopadu 2015
16:28

Devíti kulkami před dvěma lety úkladně popravili farmáře Jiřího Smolku (+36) z Vlkoše na Hodonínsku. Jeho zaměstnanec Vincent Ščerbák (49), který jej v areálu bývalého JZD osobně rozstřílel, za to stráví v kriminále 17 let. Vrahův komplic Milan Stavinoha (37), který šéfa vylákal ven, si odsedí 13 let.

Vincenc Ščerbák zahájil palbu, hned jak vyšel farmář z kanceláře. "Zasáhl ho devětkrát, z toho čtyřikrát zezadu do krku," řekla žalobkyně Ludmila Doležalová. "Smrtelná byla rána, která zasáhla mozek," dodala.

Vraždu mladého inženýra Ščerbák předem promyslel. Motivem byly zřejmě vyhrocené osobní vztahy, peníze a pak i zisk šéfova majetku. Vrah totiž ve firmě fungoval jako bílý kůň. Pole a budovy v zemědělských areálech patřily jeho šéfovi, Ščerbák byl ale naoko vedený jako majitel a jednatel firmy, aby společnost dosáhla na evropské dotace. Ty totiž nemohl zavražděný Jiří Smolka dostat kvůli dřívějšímu dotačnímu podvodu.

 

Vrazi, kterým hrozilo až 20 let basy, se při vynášení rozsudku ušklíbali, rodiče mrtvého farmáře plakali a otec mrtvého oba vrahy na místě proklel.

Video Rodiče oběti po vyhlášení rozsudku plakali, otec vrahy proklel. - Foto Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání