Nedávno mi bylo šestnáct. Moje rodina je docela v pohodě, kromě jedné věci. Nedávno jsem se zamilovala do muže, kterému je přes čtyřicet. Rozumíme si, on mě chápe, a i když mě doma podezírají, že po mně chce nějaké divné věci, já takový pocit nemám. Moje kamarádky mají se svými kluky taky sex, ale nikdo jim to nevyčítá. Mně ale rodiče chodit na rande zakazují. Mám pravdu já, nebo oni?
Lenka

 

Autor: archiv

Leni zdravím. Karty říkají a můj instinkt taky, ze pokud si budeš jen užívat a neplánovat si s panem čtyřicátníkem společnou budoucnost, bude to jakž takž v pohodě. Ale karty se na to netváří moc nadšeně. Já si totiž skoro ve tvém veku o 23 let staršího muže vzala, takže na tohle téma můžu bouřlivě hovořit.. On je teď pro tebe jakási autorita, vzhlížíš k němu a patrně tě mrazí, když se na tebe podívá jako na ženu, i když okolí tě vnímá ještě jako dítě.
Ty jsi Lolitka, jeho potěšení, dokud ho budeš poslouchat a velebit zem, po které chodí, bude vše ok. Ale jakmile začneš mít na něco odlišný názor, myslím na něco zásadního, nastane problém.
Nyní vás ty generační problémy docela baví, jakože: "Ty si hroznej, to už se nenosí a poslouchá se tahle hudba..." Jenže později se z toho stane hrozivý problém. Kdybyste žili někde na Středním východě v pasteveckém společenství, tak by se nikdo nad tím věkovým rozdílem nepozastavil. Jenže tady to bude řešit každý, spolužáci, kamarádi, učitelé, rodiče atd. Pořád budeš narážet na to, ze vás dělí časová propast.
Kdyby byl tvoje skutečná osudová láska, budeš to cítit v srdci a budeš svou lásku následovat bez ohledu na jeho věk.
Nepsala bys do poradny, svůj názor bys měla ujasněný. Jenže ty váháš, ptáš se, jestli je to správná cesta. To znamená, že není!
Moc dobře víš, že pokud bys s ním chtěla mít sex, tak i kdyby se vaši stavěli na řasy, budeš ho s ním mít.
Jsem přesvědčena, že pan 40tnik chce jen ten sex, ať už je to latentní pedofil nebo prostě jen fajnšmekr, pořád chce jen sex a na cit a lásku bude skoupý. Sex se zralým mužem je sice technicky stejná věc jako s vrstevníkem, ale na psychiku to může být pořádná darda! Jsi ještě křehká, bez zkušeností a ten muž už se nedá formovat, jsou v něm zapsané všechny partnerské problémy, už je prostě nepružný, zformovaný, je už popsaná tabule. V tomhle případě ale to nejsou životní zkušenosti k dobru, ale naopak. Je to důkaz, že mu nejde o tebe, ale o to, že nezvládá vztahy se "stejně" starými partnerkami. Protože před nimi není autorita, bůh, jen řečník, neustálý plánovač změn, které nikdy nedotáhne do konce. Proto si hledá svou Lizu Doolittlovou, kterou může poučovat. Jakmile ale překonáš jeho názory i činy, nastane velká krize, a v horším případě zjistíš, žes mu obětovala své dospívání a mládí. Nešla bych do toho, Leni:-)
Měj se krásně

Ariana

 

Autor: profimedia.cz

Tady bych se přiklonil spíše na stranu rodičů, tedy ne v tom smyslu, že by vám, jako šestnáctiletému, prakticky tedy už dospělému člověku měli něco zakazovat, rozhodovat se můžete sama, ale jde o takové ty věci, které nesou odborný název "zkušenosti".
Není nic divného, ani v naší společnosti, že dospělý člověk má více zkušeností než člověk mladý, tedy nezkušený.
Jistě mi můžete říct, že máte taky už hromadu zkušeností, ano, jistě, můžete mít zkušenosti, ale bohužel pouze v tom, co jste už sama zažila a prožila. Ale upozorňuji, že sex není to samé, co vztah. Tady bych si dovolil trochu zapochybovat, jestli jste už udělala zkušenost na téma "vztah se čtyřicetiletým mužem".

Každý, kdo má všech pět pohromadě, vám řekne, že motivace onoho muže, proč s vámi chce udržovat vztah, je především sex, což bohužel může snadno sklouznout do té roviny, že mu budete několik měsíců nebo i let sloužit zdarma jako eskort a dělat něco zdarma, z toho může být po čase trauma, ale dobře, můžete mi říct, že to máte finančně dobře ošetřené, vy něco dáváte do hry, on taky, misky vah jsou vyrovnané, mohla byste klidně začít mluvit i o tom, že to chápete jako dynamický rozlet pro pozdější úspěšné podnikání – proti tomu se opět nedá nic říct, neopouštíme evropské normy, ale naskýtá se otázka pracovních pomůcek.

Kdybyste měla vztah s chlapem nebo spíše chlapcem, jehož psychosomatický vývoj bude úměrně limitovaný vaší věkovou kategorií, je o hodně menší pravděpodobnost nákazy vším možným včetně samozřejmě i pohlavních chorob. Myšlenka vytane na mysl, protože je součástí logických úvah - v zimě se člověk může nachladit, v létě dostane úpal a stejně tak, když chodí s chlapem, který zvládl, jak se lidově říká, šestnáctku, a určitě nejste jeho první vztah - tak můžete vycházet z toho, že každý vztah jaksi v člověku zanechá celou řadu památek a nejde jenom o tklivé vzpomínky a o věci, které nezanechávají stopy v krevním obraze.

Prostě a jednoduše bych byl na vašem místě hodně opatrný, to není nic proti muži, který vás omámil svým šarmem a zřejmě i chlapáckým smyslem pro humor, ale ani i s tím jeho šarmem si ve vašem věku nemůžete být jistá, jestli takový skutečně je, zda vám s čistým srdcem a sluncem v duši odhaluje svůj třpytný charakter, nebo si to po večerech nacvičuje před zrcadlem a potom se o vás už trochu jiným způsobem baví s kámoši v hospodě.
To všechno jsou věci, se kterými jste asi ještě žádnou zkušenost neudělala, ale možné jsou. V tom, co jsem řekl a naznačil, není nic, co by bylo proti přírodním zákonům, nedá se tedy nic z toho vyloučit jako nemožné.

Raven