Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotku přijal prezident Číny. Řešili teror i obchod, lidská práva ne

Autor: ČTK, zst - 
26. listopadu 2015
14:30

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Pekingu jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Na úvod setkání zdůraznil, že Česká republika, EU i Čína čelí v současné době vážným hrozbám, například v podobě terorismu, se kterými je třeba společně bojovat. Čínskému prezidentovi také vyřídil pozdravy od Miloše Zemana.

Čínský prezident Si Ťin-pching na úvod jednání označil Sobotku za přítele čínského lidu. Uvedl, že bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi sice v minulosti zažily horší časy, nicméně nyní jsou opět dynamické a neustále se rozšiřují.

Český premiér následně označil dnešní setkání za „potvrzení dynamického vývoje česko-čínských vztahů“. Hned na úvod rovněž čínskému vůdci tlumočil pozdrav od českého prezidenta s tím, že Miloš Zeman „velice rád vzpomíná na vaše poslední setkání“. Zeman byl v Číně letos i loni.

„Česká republika spolu s ostatními zeměmi Evropské unie i Čína čelí vážným hrozbám, mezi které patří terorismus. Věříme, že společné úsilí napomůže této hrozbě čelit,“ řekl Sobotka. Stejně tak je podle něj potřeba hledat společné řešení komplikované situace v Sýrii.

Na dodržování lidských práv zatím nedošlo

„Jsme připraveni debatovat o všech aspektech našich vztahů, včetně diskuse o lidských právech,“ řekl český premiér novinářům před sobotním odletem do Číny. Dodal, že je třeba ale odlišnosti vzájemně respektovat. „Chceme diskutovat o celém spektru vzájemných vztahů. Pokud se bavíme o té rozdílnosti společenských systémů, to je potřeba vzít jako fakt, kvůli historickému vývoji má Čína jiný společenský systém, než má Česká republika,“ poznamenal.

S vysokými představiteli země, kterým čínský prezident bezpochyby je, ale zatím o porušování lidských práv Sobotka nediskutoval. Pokud toto téma nenadnese, může se dočkat stejné kritiky, jakou sklidil za opomíjení například politických vězňů prezident Miloš Zeman. Ten do Číny cestoval loni a letos, jeho cesty chválili politici jen z ekonomického hlediska.

Češi vidí v Číňanech slibné investory

Ještě před jednáním Sobotky s čínských prezidentem v sídle čínského parlamentu, Velké síni lidu, podepsal český premiér dohodu o zapojení ČR do čínské iniciativy Nová hedvábná stezka (One Belt, One Road). Cílem tohoto projektu je podpora obchodu mezi Evropou a Čínou.

Český premiér je na návštěvě Číny od neděle, nejprve jednal v Šanghaji, následně se v městě Su-čou zúčastnil summitu platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. V Pekingu se v pátek ještě setká se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Hlavními prioritami Sobotkovy cesty je rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti hospodářství, zdravotnictví, cestovního ruchu, energetiky či průmyslu. Premiéra doprovází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), zástupci dalších ministerstev a rovněž početná podnikatelská delegace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa