Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko zadrželo mezinárodně hledaného teroristu. Chovanec tleská policistům

Autor: zst, ČTK - 
25. listopadu 2015
16:14

Česká policie zadržela mezinárodně hledanou osobu podezřelou z vazeb na teroristy, uvedl na Twitteru bez dalších podrobností ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Je to podle něj důkaz, že bezpečnostní opatření fungují. Jedná se o třicetiletého Turka, kterého hledá Interpol. Objevily se neoficiální informace, že daný muž pomáhal Straně kurdských pracujících „pouze“ nosit letáky.

Muž se vyhýbal vězení, v Turecku už byl odsouzen. „V domovském státě je odsouzen za kriminální delikt s teroristickým podtextem,“ řekla mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková. Policisté Turka zadrželi při silniční kontrole v regionu, kontrolovali cíleně vůz s cizí poznávací značkou.

Video Zadržení Turka (30) napojeného na teroristy - Policie ČR
Video se připravuje ...

„Policisté ho okamžitě samozřejmě zadrželi a převezli na policejní služebnu k provedení dalších úkonů směřujících zejména k potvrzení jeho totožnosti. V současné době je cizinec v režimu zadržení a je připravován podnět na jeho vzetí do vydávací vazby,“ dodala Ježková. Není zatím jasné, jak dlouho ještě Turek v Česku bude.

Dle dostupných evidencí byl odsouzen pro napojení na organizaci s politickými neslučitelnými zájmy se státním zřízením Turecka,“ nechtěla policejní mluvčí napojení na teroristy více specifikovat.

Ježková uvedla, že muž byl zadržen v úterý kolem 15:00 na silnici nedaleko Šimkových sadů v Hradci Králové. "Při zadržení nekladl odpor, celý zásah se uskutečnil bez komplikací," řekla Ježková.

Nošení letáků?

Podle neoficiálních informací byl zadržený muž v Turecku odsouzený za spolupráci se Stranou kurdských pracujících (PKK), která bojuje za vytvoření vlastního kurdského státu. Česká televize uvedla, že roznášel pro PKK letáky. Kurdskou stranu pracujících považují Turecko, USA i Evropská unie za teroristickou organizaci. Kurdské milice teď stojí v čele sil, které v Sýrii a Iráku bojují proti radikálům z organizace Islámský stát.

Zvláštní bezpečnostní opatření zavedlo Česko po nedávných teroristických útocích v Paříži, v platnosti budou nejméně do konce roku. „Děkuji policistům za skvělou práci. Zadržení osoby podezřelé z napojení na teroristy je důkazem, že bezpečnostní opatření fungují,“ napsal také Chovanec.

gabreta ( 26. listopadu 2015 12:38 )

Proč titulek není "Česko zadrželo nepřátelského bojovníka proti IS"? To by sedělo líp!!

refresh ( 26. listopadu 2015 04:36 )

No tomu se říká úlovek. Chytili Kurda. Pro Turky je každý Kurd terorista. Kurdové momentálně bojují s ostatními proti IS, takže to jsou pro nás spojenci. Pěkná střelba do vlastních řad.

honza54.. ( 25. listopadu 2015 20:54 )

blbost, ti nás dávno mají v merku

fistron ( 25. listopadu 2015 20:46 )

alo čekat,neb An-Nusra ani Isis v době vydání zatykače Interpolem nebylo na seznamu teror.organizací,teď jak se zachová ČR,v případě,že obviněnému v cílové zemi hrozí horší trest nebo mučení,pak se nevydává,a je možno vykonat trest zde,nejde-li o fatální zločin.

kapsle ( 25. listopadu 2015 20:08 )

Přesně tak- jeho obvinění zní- rozšiřování letáků- na podporu Kurdů- to by jsem mu snad dala vyznamenání- ale ne vydat Turkům.

Zobrazit celou diskusi