Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Feťák ubodal druha své babičky: Dostal 12 let

Autor: ČTK ljš - 
25. listopadu 2015
10:45

Za ubodání druha své babičky v Chebu stráví Jiří Diro 12 let ve vězení. Trest mu dnes pravomocně potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Mladík je závislý na pervitinu a lehce mentálně retardovaný, podle psychologů je však schopen chápat smysl soudního řízení. Devětapadesátiletého muže zavraždil po hádce, do jeho bytu si přišel říct o peníze.

Incident mezi Direm a jeho nevlastním dědečkem se stal letos 20. března. Diro na muže zaútočil nožem, pro který si po vzájemné rozepři došel do kuchyně. Muže opakovaně bodl do hrudníku a levé paže, přičemž nůž pronikl do srdce a do plíce. Napadený na místě vykrvácel.

Diro svůj čin nepopíral, tvrdil ale, že slovní i fyzickou rozmíšku vyprovokoval babiččin druh, který byl opilý a údajně mu vyhrožoval, že ho zabije. Mladík dále uvedl, že v posledních letech užíval pervitin, slyšel různé hlasy a bál se o svůj život.

Podle soudních znalců je Diro na mentální úrovni sedmi- až desetiletého dítěte, není schopen respektovat pravidla a nezaobírá se dopady svého jednání. Je vzteklý, drzý a egocentrický a parazituje na svém okolí. Existuje riziko, že bude násilnou trestnou činnost opakovat, protože má trvalé tendence k protispolečenskému chování.

Dirův právník dnes navrhoval, aby odvolací senát posoudil klientovo počínání nikoliv jako vraždu, ale jako zabití. Mladík měl prý z napadeného muže strach, a nelze prý tedy vyloučit, že v něm jejich předchozí konflikt vyvolal silné rozrušení. Státní zástupkyně ale upozornila, že útok ze strachu vyloučila psycholožka. „Choval se jako agresor. Kdyby se napadeného obával, tak by v době konfliktu z místnosti odešel. On na něj ale bez jakéhokoliv strachu zaútočil,“ podotkla žalobkyně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání