Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Itálii pohřbili oběť pařížských útoků: „Jako by to byla naše dcera,“ smutnili muslimové

Autor: ČTK, lm - 
25. listopadu 2015
11:01

Celý život měla před sebou! Osmadvacetiletou Valerii Solesinovou o něj ale připravili islamisté při teroristických útocích v Paříži. Jedinou italskou oběť pohřbil stát při ceremoniálu v Benátkách. Mladou studentku oplakala i místní muslimská komunita.

Na náměstí svatého Marka v Benátkách se v úterý uskutečnil státní pohřeb jediné italské oběti teroristických atentátů spáchaných 13. listopadu v Paříži. Za velkého zájmu veřejnosti se posledního rozloučení s osmadvacetiletou Valeriou Solesinovou zúčastnil také italský prezident Sergio Mattarella.

Studentka pařížské univerzity se stala jednou ze 130 obětí, které zahynuly v důsledku teroristických útoků. Večer 13. listopadu byla Valeria na koncertě v sále Bataclan, který se stal dějištěm nejkrvavějšího masakru. Útočníci tam povraždili 89 lidí.

Rodiče Valerie Solesinové podle agentury ANSA pozvali k účasti na smutečním aktu širokou veřejnost, včetně věřících vyznávajících islám.

„Je to, jako by Valeria byla naše dcera,“ řekl předseda muslimské komunity v Benátkách Mohamed Amin Al Ahdab. „Přišli jsme sem dnes, abychom řekli, že nebyla zabita ve jménu našeho Boha, ani ve jménu našeho náboženství, ani naším jménem,“ zdůraznil.

Vzdát poctu k vystavené rakvi s tělem Solesinové přišlo v pondělí podle médií kolem 1500 lidí. Byl mezi nimi i premiér Matteo Renzi.

saldo ( 25. listopadu 2015 11:24 )

Jen aby to nebyly krokodýlí slzy. Mám dojem, že v pozadí těchto výlevů je obava z pogromů a jiných represí vyvolaných nedávným brutálním vražděním.

Zobrazit celou diskusi