Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman byl jen krůček od otravy: Dali mu lahev s metylalkoholem!

Autor: Eva Pospíšilová, Marta Prokešová - 
25. listopadu 2015
05:02

Kdyby požil, bylo zle… Už dva roky Miloše Zemana (71) hlídá speciální bodyguard – Ramanův spektrometr – a několikrát zabránil možnému ohrožení prezidentova zdraví. Včetně lahví s metylalkoholem.

Kolikrát se tedy hlava státu ocitla v ohrožení? „Z taktických důvodů není možné být příliš konkrétní, nicméně lze říci, že v případě odhalených tekutin s potenciálně nebezpečným složením šlo řádově o jednotky případů, zpravidla se jednalo o dary domácí výroby. V jednotkách případů se pak počítají i potenciálně nebezpečné prášky nalezené v objektech, kde se pohybuje chráněná osoba,“ shrnul pro Blesk Jozef Bocán, mluvčí Policejního prezidia.

Hradní kancléř Vratislav Mynář k tomu bez bližších podrobností serveru Aktuálně.cz řekl: „Byl panu prezidentovi darován alkohol domácí výroby. Odhalilo se větší množství závadného obsahu, a tak byl okamžitě vyřazen.“


Život hlavy státu ale ani přes tento výčet údajně ohrožen nebyl. „Zpravidla šlo o věci, které by mohly být schopné ohrozit spíše zdraví než životy osob,“ vysvětlil to Bocán a doplnil, že nemá ani informace o tom, že by šlo o cílený útok na chráněnou osobu, a bylo by tedy potřeba kohokoliv v této věci trestně stíhat. „Když ochranná služba nedoporučí cokoliv k dalšímu užití, neznamená to, že je automaticky tato věc posuzována v rovině trestněprávní,“ dodal.

Spektrometr

Spektrometr si Hrad pořídil po metanolové aféře. Ve výbavě Útvaru pro ochranu prezidenta je přes dva roky a využíván je každodenně k detekci neznámých látek různých skupenství, a to jak na Pražském hradě, tak i při výjezdech Zemana do krajů. Přístroj přišel na 1,4 milionu korun.

Ramanův spektrometr dokáže odhalit přes 11 tisíc látek. Jde například o výbušniny, hořlaviny, chemické látky, pesticidy, průmyslové chemikálie nebo narkotika.

Laserový paprsek sejme daný předmět a přístroj zhruba do minuty ohlásí výsledek, zda je nebezpečný, nebo ne. S balíčky nebo lahvemi alkoholu nemusí policisté vůbec manipulovat. Paprsek dokáže látky vyhodnotit i přes sklo a plast.

Jak se testuje alkohol?

● z přístroje vychází laserový svazek silného výkonu

● alkohol v lahvi je ozářen jeho světlem jedné vlnové délky a jedné barvy

● záření pronikne do lihoviny a odrazí se zpět do přístroje

● podle posunu vlnové délky přístroj vyhodnotí složení obsahu lahve, tedy zda je v ní metylalkohol

dzambulka007 ( 1. prosince 2015 02:27 )

dzambulka007 ( 1. prosince 2015 02:24 )

dzambulka007 ( 1. prosince 2015 02:20 )

dzambulka007 ( 1. prosince 2015 02:05 )

V Havlově případě se to tutlalo, protože se ze zrádce republiky dělala ikona, Zemana ta samá skupina zase špiní, protože se snaží dělat, co je dobré pro ČR a lidi, a to se "někomu" nehodí do krámu. Kdybys nebyla blbá jak vrata, tak bys věděla, že lidi je třeba posuzovat podle činů, a ne prkotin. U těch klenotů byl nemocný. To mohl poznat i laik, ale lůza je ráda, když má záminku plivat, že jo.

hamrlik ( 25. listopadu 2015 23:41 )

O co vám bulíci jde ,chlastáte všichni a kdyby byl chlast levnější tak to budete do sebe lít jako vodu .Vy prostě panu presidentovi zavidíte ,že pití má od voličů a nemusí si ho kupovat. Churchill chlastal jako duha a nikomu to v Anglii nevadilo.A já se panu presidentovi ani nedivím že si vypije ,ono stále poslouchat havlisti a kavárenské povaleče ,to by se z toho chtělo hned i blít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa