Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policistu vyhodili, protože má HIV: Soudí se o půl milionu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ljš - 
24. listopadu 2015
12:23

Je přesvědčený, že se stal obětí diskriminace. Obvodní soud pro Prahu 7 se zabývá žalobou bývalého policisty M. B., který požaduje po ministerstvu vnitra půl milionu korun za propuštění kvůli svému nakažení virem HIV.

M.B. pracoval u policejního Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Na podzim roku 2010 mu byl diagnostikován virus HIV. Když se jeho zaměstnavatel dověděl, že je policista HIV pozitivní, nařídil mu lékařskou prohlídku k posouzení, zda je způsobilý k výkonu služby. Lékař podle žaloby došel na základě pouhého ověření diagnózy v nemocnici k závěru, že M. B. tuto způsobilost dlouhodobě pozbyl. Ředitel útvaru František Snopek následně policistu počátkem ledna 2011 propustil.

"Můj klient rázem přišel nejen o práci, ale i o bydlení na policejní ubytovně," popsal policistův advokát Petr Kalla s tím, že v souvislosti s propuštěním M. B. ukončil i studia na policejní akademii. Sám bývalý policista se ke sporu příliš vyjadřovat nechtěl, prý i proto, aby nevyvíjel tlak na soud.

Podle zprávy dnes již bývalého ombudsmana Pavla Varvařovského policie sice postupovala v souladu se zákonem, avšak v rozporu s předpisy vyšší právní síly. Úprava obsažená v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je prý totiž v rozporu jak s Listinou základních práv a svobod, tak i s mezinárodními smlouvami o lidských právech. "Onemocnění virem HIV je možné považovat za zdravotní postižení, to jest za zakázaný diskriminační důvod dle antidiskriminačního zákona," uvedl veřejný ochránce práv.

Právník Kalla dodal, že obvodnímu soudu navrhoval, aby řízení o žalobě přerušil a obrátil se nejen na Ústavní soud, ale i na Evropský soudní dvůr, protože česká právní úprava může být v rozporu s příslušnou evropskou směrnicí. Obvodní soud však tomuto požadavku nevyhověl.

Varvařovský dále označil za problém, že hodnocení zdravotní způsobilosti na základě vyhlášky je mechanické a automatické a posudkový lékař mnohdy nemá možnost posoudit reálnou způsobilost k výkonu služby. Předvolaný svědek, který byl podle Kally předsedou posudkové komise v případě M. B., opustil jednací síň podrážděný a na chodbě vyvolal potyčku s přítomným fotografem.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání