Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pojištění proti teroristům. Dostanete peníze, když vám cestu zkříží útok ISIS?

Autor: ula - 
25. listopadu 2015
05:53

Některé pojišťovny v Česku již zaznamenaly množící se dotazy na cestovní pojištění pro případ teroristických útoků. Lidé mají strach, že i oni by mohli mít komplikace kvůli útokům Islámského státu (ISIS) a dalších organizací. Podle řady z pojišťoven cestovní či životní pojištění toto riziko pokrývá. Nevztahuje se však na nebezpečné oblasti.

„Cestovní pojištění od ERV Evropské pojišťovny, tedy krátkodobé, dlouhodobé i celoroční, kryje riziko cestovních útoků,“ uvedl Vlastimil Divoký, manažer komunikace ERV a dodal: „Pojištění, které platí pro případ terorismu, je součástí všech našich balíčků, tedy je zahrnuto v ceně. Navíc nesnižujeme pro případ teroristického útoku limity pojistného plnění.“

Ivana Buriánková z České pojišťovny pro Blesk.cz uvedla: Události spojené s teroristickými útoky bývají v obecných výlukách z pojištění, v rámci cestovního pojištění však pojišťovna poskytne pojistné plnění i v případě pojistné události vzniklé v důsledku teroristických aktů.“

„Pojištění léčebných výloh v zahraničí od Allianz kryje standardně i riziko teroristického útoku, pokud samozřejmě klient není aktivním účastníkem tohoto činu,“ řekl Václav Bálek, mluvčí z Allianz pojišťovny. 

To platí i u všech ostatních pojišťoven. Pokud by se klient teroristické akce aktivně účastnil, tedy že by se podílel na její organizaci či realizaci, pojistné mu vyplaceno nebude. 

Další podmínkou je, že turista respektuje doporučení ministerstva zahraničních věcí a nevypraví se do oblastí, kam se doporučuje necestovat. Pokud se hodláte vydat do oblasti, kterou úřady prohlásily za válečnou zónu, tak máte smůlu, žádná pojišťovna vás nepojistí. Neplatí to jen pro bezpečnostní hrozby, ale také pro nebezpečí způsobené živelnými pohromami. 

Pojišťovna České spořitelny se sice specializuje jen na životní pojištění, ale i z něj se dají hradit případná rizika. „Klient může mít v rámci životního pojištění sjednaná různá rizika, jako je úmrtí, úraz, trvalé následky, apod.,“ řekla Jana Náchodská. „V případě, že náš klient při teroristickém útoku kdekoliv na světě zemře nebo utrpí úraz, Pojišťovna České spořitelny mu vyplatí sjednané pojistné plnění,“ dodala Náchodská. 

„Naše produkty životního pojištění neobsahují speciální výluku na terorismus,“ uvedl Karel Žyla z AXA pojišťovny. „Vyloučeny jsou pouze události, které nastaly v přímé nebo nepřímé souvislosti s válečnými událostmi, invazí, vnitřními nepokoji nebo jadernou katastrofou,“ doplnil Žyla. 

Registrujte se v DROZDu 

Pokud máte obavy z cestování do zahraničí, přihlaste se do projektu Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD). Tam můžete uvést, kam jedete, a v případě problémů vás ministerstvo snadno dohledá. Pojišťovny doporučují, abyste měli kopie dokladů a číslo asistenční služby svého cestovního pojištění v mobilu. 

Pokud plánujete vyrazit do měst, kde je vyhlášen stav ohrožení, jako je například Paříž nebo Brusel, vyhýbejte se místům zvýšené koncentrace osob, pokud možno nevyužívejte hromadnou dopravu a dbejte pokynů místních bezpečnostních orgánů.

lipno ( 25. listopadu 2015 11:42 )

Nejlepší je Česká pojišťovna, slíbí hodně, nedostanete NIC !!!!

Zobrazit celou diskusi