Provoz na pražském Hlavním nádraží i pod ním ležící stanicí metra se v neděli večer na více než dvě hodiny zastavil kvůli anonymnímu telefonátu s výhrůžkou, že se tam nachází bomba. Policisté nádraží vyklidili, pyrotechnici mezitím zkontrolovali celou budovu. České dráhy musely v silném víkendovém provozu odklánět ostatní vlaky na jiná pražská nádraží, metro stanicí Hlavní nádraží na lince C jen projíždělo. Po 22:00 kontrola skončila, žádný výbušný systém policie nenašla. Postupně byl obnoven běžný provoz, řekl ČTK mluvčí pražské police Jan Daněk.

Policie podezřelého, který vyhrožoval uložením nástražného výbušného zařízení, zadržela.

Letos to není poprvé, kdy musela policie na několik hodin uzavřít Hlavní nádraží kvůli podobné výhružce. Tentokrát ale hrozba přišla v době mimořádných bezpečnostních opatření po nedávných teroristických útocích v Paříži, při nichž střelné zbraně i bomby připravily o život 130 lidí. "Věřme, že bomba na Hlavním nádraží je jen neobyčejně tupý a zákeřný planý poplach. A stejně tak věřme, že pachatel bude tvrdě potrestán," komentoval na Twitteru evakuaci frekventovaného nádraží v centru Prahy ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vlaky nesměly po dobu evakuace a kontroly z Hlavního nádraží odjíždět ani do něj vjíždět. České dráhy na svém webu průběžně informovaly cestující, přes které stanice vlaky mimořádně jezdí nebo v jakých končí - hlavně to byly Vršovice, Smíchov, Holešovice, Libeň či Vysočany. Po obnovení provozu nabraly některé vlaky desítky minut zpoždění, jiné musely upravit svou běžnou trasu.

Fotogalerie
5 fotografií