Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok na Krym: Dva miliony lidí bez elektřiny, někdo odpálil sloupy

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2015
08:49

Ruskem anektovaný Krym se v noci na dnešek ocitl bez dodávek elektrické energie z Ukrajiny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace vyhlásilo na poloostrově nouzový stav. Informovala o tom agentura Reuters. Ruská média uvádí, že sloupy elektrického vedení na ukrajinské straně byly odpáleny.

"Krym je bez proudu, nemohu zatím sdělit podrobnosti," citovala agentura TASS šéfa energetické společnosti Krymenergo Viktora Plakidu. Výpadek nastal dnes v 00:20 moskevského času (sobota 22:20 SEČ).

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že bez elektřiny zůstalo všech zhruba 1,9 milionu obyvatel poloostrova. Vyhlášené mimořádné opatření má platit do doby, než bude zásobování elektřinou opět obnoveno.

"Všechny nemocnice hlásí, že spustily své naftové generátory a že přijaly potřebná opatření," uvedly krymské úřady. Poloostrov je nyní podle úřadů v takzvaném izolovaném režimu, kdy je odkázán výhradně na své nouzové zdroje energie.

Agentura Interfax napsala, že v jihoukrajinské Chersonské oblasti, která s Krymem přímo sousedí, byly na trase vedení na Krym vyhozeny do povětří dva rozvodné stožáry.

Spekuluje se, že za akcí stojí radikální skupina Blokáda Krymu, která zveřejnila na internetu snímky odpálených sloupů, odpovědnost za exploze ale odmítla s tím, že je to dílo sabotérů.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace již v pátek varovalo obyvatele Krymu, aby se připravili na možné výpadky elektřiny, zajistili si dostatek baterií a také vodu.

Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn dnes podle deníku Ukrajinska pravda uvedl, že exploze přerušily čtyři rozvodné linie vysokého napětí a že výpadek elektřiny postihl kromě Krymu také dva okresy Chersonské oblasti. Kvůli těmto sabotážím ale hrozí přerušení dodávek energie 40 procentům všech odběratelů v Chersonské a Mykolajivské oblasti. V ukrajinské energetické soustavě proto musela být přijata mimořádná opatření související s omezením odběru.

Ukrajinska pravda připomíná, že dva stožáry výbuchy poškodily už v pátek ráno a jeden v noci na úterý. Demčyšyn dnes řekl, že se už pracuje na opravě dvou přenosových linií, při nichž se zapouštějí kabely do země. Jedna z linií by podle něj mohla být zprovozněna do 24 hodin.

Ukrajinská média také informovala, že už v pátek v noci se střetla asi stovka příslušníků národní gardy se členy "občanské blokády Krymu", kteří bránili v přístupu k poškozeným stožárům. Několik krymských Tatarů zapojených do blokády prý utrpělo zranění. Gardisté sice nestříleli, ale prý bili protestující pažbami.

marais ( 22. listopadu 2015 22:59 )

jenže Medvěděv o situaci ví už rok a měl to kabelem z Kerče zajistit , stejně i potrubím vodu...tohle se dalo čekat, že jim bude UA dělat zle.

gabreta ( 22. listopadu 2015 19:31 )

Anka ty budeš asi velký znalec dějin co? Kde byly sankce a protesty, když polovinu Kypru anektovala Turecka? Kde byly sankce a protesty, když Anglická armáda anektovala Falklandy? Nikde, protože obojí jsou armády NATO!! Krym daroval Chruščov Ukrajině, ale jen v rámci SSSR, kdy podle mezinárodního práva, po rozpadu SSSR, měl Krym zpátky připadnout Rusku. Nehledě na to, že Krym byl vždy Autonomní republikou Krym, s vlastní vládou a parlamentem a na nich vlastních je, ke komu se přikloní. Stejně jako třeba Bavorsko v SRN a nebo kterýkoli stát v rámci USA!!

chevyn ( 22. listopadu 2015 18:39 )

Pro "Anka": Krym patřil ruskému impériu a Ukrajině ho v roce 1954 daroval tehdejší ruský premiér Chruščov. Takže si ho teď Rusové zase vzali zpátky, když je Ukrajinci nas....!

anka ( 22. listopadu 2015 16:44 )

kdyz jsme u toho vzdelavani v dejepisu, Krym nekdo Ukrajine daroval. Za co? - to mas urcite taky nastudovany

realistaii ( 22. listopadu 2015 16:39 )

Ukrajinské vlastence by měli poučit o minulosti Ukrajiny ::: http://www.novarepublika.cz/2015/02/velka-jednotna-ukrajina.html původní Ukrajina 1654 byla pouze ze dvou oblastí Dněpropetrovská a Kirovolgogradská oblast .............dalších 11 krajů Ukrajině přidal zlý ruský Car 11654-1917 , další oblasti přidal Ukrajině zlý bolševik Lenin 1922 7 krajů, zlý bolševik Stalin přidal 1939-1945 -Ukrajině 4 kraje, a konečně zlý bolševik CHruščov přidal 1954 Ukrajině Krym , takže Vlastenci Ukrajiny zakázali zlé komouše, okamžitě musí vrátit komoušům území které jim protiprávně přidělili, a protože nenávidí i Rusko musí vrátit i území darovaná ruským Cary ,je načase aby Ukrajinci vrátili co neprávem získali od zlých Rusů a Bolševiků USA a NATO = zdroj terorismu a fašismu - Obří nacistický znak „ozdobil“ oslavy kyjevské junty vrahů http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/obri-nacisticky-znak-ozdobil-oslavy-radikalu-v-charkove/ Bojovníci "Pravého sektoru" budou začleněni do řad teroristické bojové jednotky SBU http://www.novarepublika.cz/2015/09/bojovnici-praveho-sektoru-budou.html vojáci nato, musulmani a ukrajinci budou bojovat proti civilistům Európski daňoví poplatníci nakúpili pre Ukrajinu plyn. Peniaze pre istotu poslali rovno Gazpromu http://www.hlavnespravy.sk/europski-danovi-poplatnici-nakupili-pre-ukrajinu-plyn-peniaze-p re-istotu-poslali-rovno-gazpromu/679417 je to tak občané EU živí kyjevské banderovské teroristy masové vrahy civilistů je na 100% jasné ,že USA a EU jsou stranou ZLA Prezident Zeman: „Pochodňové ukrajinské pochody nacionalistů připomínají pochody nacistů v Německu“ http://bloumatel.cz/prezident-zeman-pochodnove-ukrajinske-pochody-nacionalistu-pripomin aji-pochody-nacistu-v-nemecku/ USA Kanada, a Ukrajina odmítly usnesení proti glorifikaci nacismu= otevřeně podporují hitlerovský neonacismus ,je to logické jde o fašistické diktatury ZLA ,zakladatele islámského terrismu http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/

Zobrazit celou diskusi