Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lucie se rok prala s rakovinou „kundorakem“: Teď ji nemoc zabila…

Autor: haj - 
21. listopadu 2015
09:43

Velká bojovnice. Takové označení by si jistě zasloužila Lucie Bittalová (†27), která v pátek večer prohrála svůj dlouhý zápas se zákeřnou rakovinou děložního čípku. Poslední rok života strávila přemlouváním žen, aby nepodceňovaly preventivní gynekologické prohlídky.

Lucie zjistila, že trpí rakovinou děložního čípku před rokem. Přes závažnou diagnózu, ztrátu vlasů, úbytek na váze víc jak devět kilo a rok plný vysilujících chemoterapií, se ale do poslední chvíle snažila zůstat aktivní a pozitivní. Proto založila web s názvem Měsíc raka, kde se svěřila čtenářům se svým příběhem a snažila se tak bojovat za prevenci.

Kampaň má za cíl varovat ženy a dívky, že vyhýbat se prohlídkám na gynekologii se nemusí vždy vyplatit. Logem se stal růžový „kundorak“, jak Lucie sama a poměrně trefně obrázek nazvala.

„Byla jsem zrovna na Erasmu v Berlíně, když jsem na sobě začala pozorovat, že se mnou není něco v pořádku. Cítila jsem na sobě, že mám oslabenou imunitu, a do toho se přidalo silné krvácení mimo cyklus. Ještě zhruba měsíc jsem tyto problémy ignorovala, protože nejsem ten typ člověka, co s každým problémem letí k doktorovi,“ vypráví o počátcích onemocnění Lucie na svém webu.

„Kdybych věděla, že jsem onemocněla rakovinou děložního čípku, objednala bych se okamžitě; a taky bych pochopitelně předtím chodila na pravidelné preventivní prohlídky ke své gynekoložce,“ dodala Lucie.

V rámci Měsíce raka vznikla i trička s „kundorakem“, která se dají zakoupit přes internet. Na podporu si je oblékly i mnohé známé tváře v čele s režisérkou Helenou Třeštíkovou (66). Web i stránka na Facebooku ostatně přilákaly množství příznivců a mnoho žen se posléze objednalo na prohlídku u lékaře. Luciin boj za prevenci tak snad nebyl zbytečný. Bohužel se dívka setkala i s nenávistnými komentáři, jelikož se vyjadřovala i k ožehavému tématu uprchlické krize.

 

 

 

datelobecny ( 22. listopadu 2015 01:21 )

 Něco takovýho se nedá ani litovat. Kdyby se ta vypláchnutá nána spíš starala o sebe místo o multikulti propagandu, tak by ještě dýchala. Každý je strůjcem osudu svého. Asi karma, ne?

linice ( 21. listopadu 2015 23:44 )

Je mi z vás na zvracení, ona vás, naštěstí pro ni, jenom litovala.. A snažila se pomoct. Prohrála život, ale bitvu vyhrála!

ruudazvostravy ( 21. listopadu 2015 23:18 )

Jó,holt takle to dopadne,dyš se fut degustuje akonrát zdrclá mr*tka.

makmark ( 21. listopadu 2015 23:00 )

Kdo ví, co si tam do ní neumytého ta naše pussy riot strkala

ladybug ( 21. listopadu 2015 15:17 )

Zatímco v Blesku se všichni můžou pos--t ze slova ku--a, v jednom z indických jazyků, kun-a znamená střed. Dokonce mají jedno odvětví jógy pojmenované ***lini.

Zobrazit celou diskusi