Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osvěta, nebo agitka? Babišův tým nutí lidem účtenky v komiksu o Daňku Krátilovi

Autor: všm - 
21. listopadu 2015
05:30

Příběhy ze života Daňka Krátila. Tak nazvala Finanční správa svůj zbrusu nový komiks. Čtenářům přináší osm ilustrovaných příběhů, kde je jim názorně vysvětleno, jak se v Česku okrádá stát o daně. Hned první z nich nabádá občany, že si musí brát u každého obchodníka účtenky. Jinak napomáhají daňovým únikům. To koresponduje s plány ministra financí Andreje Babiše (ANO) na zavedení elektronické evidence tržeb. Nelibost komiks vyvolal hlavně u Strany svobodných občanů. Přirovnala ho ke komunistickým plakátům z 50. let.

„Ministerstvo propagandy formou komiksů přibližuje uvědomělým občanům, jak paraziti z řad podnikatelů a živnostníků odmítají registrace k DPH, krátí daně a zaměstnávají načerno, zkritizovali Svobodní na svém facebookovém profilu nejnovější počin Finanční správy. 

Podle nich tím štve stát občany proti podnikatelům. „Dřete od rána do večera, sotva máte dovolenou, a stát proti vám štve ostatní obyvatele! Ministerstvo by ušetřilo, kdyby použilo plakáty z 50. let,“ uvedla strana.

Účtenky, kam se podíváš

Pravdou je, že kolekce příběhů „hrdiny“ Daňka Krátila skutečně obsahuje například jeden nazvaný „Já plátcem nebudu!“. Protože s „jídlem roste chuť a drzost Daňka Krátila se stupňuje“, rozhodne se krátit tržby, aby byly nižší než 1 milion korun a on se nestal plátcem DPH. Tím prý okrade stát o 574 743 tisíc korun. Komiks dále uvádí, že tímto způsobem Česko ročně přichází o 80 miliard. 

Nový komiks Příběhy ze života Daňka Krátila Nový komiks Příběhy ze života Daňka Krátila | Finanční správa

„Nevěřícně kroutíte hlavou? Ano, Daněk Krátil neodvedl ani tu daň, kterou jsme mu v ceně zboží či služeb poctivě zaplatili. Berme si účtenky a zabraňme Daňkovi Krátilovi krátit tržby,“ radí Finanční správa v závěru příběhu. Rozhodně se nejedná o jediné nabádaní ohledně účtenek v celé brožurce. 

První příběh „S dokladem, nebo bez?“ se okolo tématu účtenek točí celý. „Berme si účtenky. Tím bude muset i Daněk Krátil vykázat všechny příjmy. Nezapomínejme, že daňové úniky poškozují nás všechny!“ apelují u něj tvůrci na občany.

Nový komiks Příběhy ze života Daňka Krátila Nový komiks Příběhy ze života Daňka Krátila | Finanční správa

Téma účtenek je současnému ministrovi financí velmi blízké. Snaží se totiž prosadit kontroverzní zákon o elektronické evidenci tržeb. Každý podnikatel by měl podle něj údaje o obchodních transakcích posílat na státní správu a zákazníkovi vytisknout účtenku. Uvažuje se dokonce i o účtenkové loterii, aby byli občané více motivováni se účtenek dožadovat. 

Pro zájemce je celá brožurka s komiksem zde.

Andrej Babiš i v Chorvatsku sbíral účtenky… a kupoval koblihy.

Video Andrej Babiš v Chorvatsku sbírá účtenky. - Hnutí ANO
Video se připravuje ...

e.44 ( 21. listopadu 2015 12:08 )

Zloděj křičí chyťte zloděje Přesněji řečeno, největší zloděj a gauner, jakého jsme tu kdy měli, křičí pokoušejte se omezit případné malé zlodějiny vaší velkou pílí, mějte z toho pocit, že pro vás něco já dělám a zabavte se tím natolik ať přehlídnete to jak já vás okrádám ve velkém.

pajaad ( 21. listopadu 2015 10:19 )

Ten co nakradl nejvíc, teď honí komáří konkurenci a křičí chyťte zloděje, protože na ty velké zloděje nějak raději pozapoměl...

pajaad ( 21. listopadu 2015 10:17 )

Jak se Vám s tou nenávisti žije, asi blbě co...

moiaza ( 21. listopadu 2015 08:09 )

Naprosto nechápu, proč se poctiví podnikatelé bojí účtenek. Je přece samozřejmosti, když něco koupím, dostanu účtenku. Jenže my žijeme v ČR. To znamená v zemi podvodníkú a zlodějů. Když účtenky projdou zákonem a stanou se povinností, je otázka krátké doby, kdy český člověk najde "cestičku" jak s účtenky obejít. Zatím český človíček dokázal v každém zákazu najít skulinku. V ČR se neřeší nějaké dodržování zákonu. V ČR se řeší problém, jak zákon obejít. Na to jsme světoví machři.

Zobrazit celou diskusi