Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Spolužačka zachránila Miladu před invalidním vozíkem

25. listopadu 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Milada (41) trpěla nadváhou od narození. Byla to taková ta malá tlustá holčička, které se ve třídě děti smějí, učitelky tělocviku z ní jsou na nervy, protože nikdy neudělá kotrmelec, ale ostatní vyučující ji chválí, že při jejich hodinách sedí jako pecka a nevyrušuje. Vyučila se kuchařkou a nastoupila do mateřské školky. Během několika let zvládla dvě manželství a tři děti. Těhotenství, stres z rozvodů a jídlo stále před očima způsobily, že když se zvážila na osobní váze, ručička se vždy zasekla na 120. Poté co zahájila nějaký nový dietní pokus, na váhu se občas postavila. Ručička na stupnici však skočila až na konec a tak nadváhu přestala řešit.

Po dvou nevydařených vztazích konečně Milada našla partnera, kterému její kila navíc imponovala a se kterým si rozuměli. Pustili se společně do přestavby rodinného domku po rodičích a tehdy Milada pocítila první příznaky onemocnění kloubů. Bolest kolen nejdříve přičítala zápřahu na stavbě, protože většinu prací s partnerem dělali sami, ale bolesti se nezbavila ani ve dnech klidu. K lékaři se jí moc nechtělo. Milada se podle doporučení praktické lékařky pokoušela zhubnout, ale když za ní přišla za nějaký čas s angínou, měla ještě o 5 kilogramů navíc. Nakonec byly bolesti kolen tak nesnesitelné, že se vydala rovnou na ortopedii. Rentgen potvrdil to, co všichni tušili – těžkou artrózu obou kolenních kloubů, které bylo nutné, nahradit. Problémem se ovšem stala její váha. Lékař jí vyjednal termín operace za tři měsíce s podmínkou, že do té doby musí shodit alespoň 15 kilogramů.

Autor: B. Braun Medical

Milada, která již byla v pracovní neschopnosti a doma se pohybovala na invalidním vozíku, se rozhodla pro drastickou dietu. Tím, že se nemohla pohybovat a kila „vypotit“ byla její situace a mnoho těžší. Malý úspěch se sice dostavil, ale operace byla kvůli zánětu dýchacích cest odložena. To Miladu tak demotivovalo, že s dietou skončila a ztracená kila měla během měsíce zase zpět. Bolesti byly stále větší, už téměř nevycházela z domu, ale ortopedi stále trvali na redukci váhy. Navíc jí byl v rámci předoperačního vyšetření zjištěn vysoký krevní tlak a cukrovka, což přispělo k rizikovosti operace.

Ze začarovaného kruhu pomohla Miladě spolužačka ze základní školy. Vedla kurzy aqua aerobiku a Miladu třikrát v týdnu po skončení cvičení propašovala do bazénu, kde se jí hodinu věnovala. Pohyb ve vodě byl jediný, při kterém Milada netrpěla bolestí. Společně s dietou, kterou opět nasadila, zhubla natolik, aby mohla být operována. Tím, že byla operace plánovaná, mohla s lékařem zákrok detailně probrat. Rozhodli se pro operaci s navigačním systémem, která spočívá v optimálním usazení kloubní náhrady, což je naprosto klíčové pro délku jejího přežití. Oba její kolenní klouby byly postupně touto metodou úspěšně vyměněny. Milada začala rehabilitovat a brzy se mohla začít pohybovat. Na doporučení lékařů začala s nordic walkingem. Zažila, jaké to je, být odkázaná na invalidní vozík a pomoc druhých, proto se snaží si váhu udržovat. Hraje totiž ještě o své kyčelní klouby, tak jí držme palce. Lepší péče.cz přináší komplexní informace o operaci kloubů, můžete si zde stáhnout i návod, jak se připravit na operaci.    

Video se připravuje ...