Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman a migranti přivolali na Česko hněv z EU. Měl ho maskovat bolavý kotník

Autor: zst, ČTK - 
19. listopadu 2015
16:42

Už je to venku, Brusel je s Českou republikou „na nože“. Vrcholní představitelé Evropské unie nemůžou strávit například to, jak se prezident Miloš Zeman 17. listopadu bratřil s odpůrci islámu. A jak tu někteří politici - v čele se Zemanem - dávají do jedné skupiny migranty a teroristy. Český rozhlas Radiožurnál upozornil, že šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zrušila návštěvu Česka i kvůli tomu. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) přitom tvrdil, že za stornem cesty je jeho zranění.

I ministři jsou jen lidé, a když špatně šlápnou, skončí u doktora. Ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) se podobná patálie stala v pátek večer. „Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek má vážně pohmožděný kotník a dolní končetinu. Úraz utrpěl v pátek ve večerních hodinách,“ komentovala úraz mluvčí resortu Irena Valentová.

Ministr dostal nejdřív sádrovou dlahu, teď jeho nohu zdobí ortéza. Doktoři mu nařídili „klid a nohu nahoru“. Ministerstvo proto průběžně rušilo Zaorálkův program už o víkendu – v pondělí neodletěl na radu ministrů zahraničí do Bruselu a nesetká se ani se šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou.

Část programu zrušilo ministerstvo ve středu, zbytek o den později stejně jako páteční jednání s tuniským ministrem zahraničí Bakkúšem. Zaorálek nedorazí v pátek ani na jednání vlády. Jak dlouho bude nemocný, se zatím neví.

Ministerstvo: To jsou spekulace

Podle Českého rozhlasu ale Mogheriniová do Prahy nepřiletěla, protože se Bruselu nelíbí výroky prezidenta Miloše Zemana a dalších politiků o islámu a uprchlících. „To jsou spekulace,“ reagovala na informace Valentová.

Spekulacím nahrává fakt, že ministr se zranil už v pátek, definitivní zrušení návštěvy bruselské diplomatky ale přišlo až další čtvrtek. Podle ministerstva za to ale může skutečně bolavý kotník, který se Zaorálkovi špatně hojí.

Čeští europoslanci, které Blesk oslovil, nezaznamenali, že by jejich kolegové v Bruselu vystoupení českého prezidenta Zemana po boku protiislámských radikálů 17. listopadu negativně komentovali. „Od kolegů z jiných států jsem neměl jedinou reakci, že by to zaznamenali,“ poznamenal europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Diplomaté: S návštěvou se počítalo ještě ve středu

Reakce nezaznamenal ani Jiří Pospíšil (europoslanec za TOP 09). „Doufám, že návštěva paní Mogherini byla zrušena z důvodu nemoci pana ministra Zaorálka. Pokud by byla zrušena z důvodu výroků prezidenta Zemana, považoval bych to za velmi nešťastné. Ukázalo by to, že Brusel není ochoten vést debatu s českými politiky, když mají na nějakou věc odlišný názor,“ komentoval situaci český exministr spravedlnosti a zdůraznil, že sám není příznivcem Zemanových výroků, ale že komunikace je potřeba.

„Mohlo by to také znamenat, že nové státy Unie jsou státy druhé kategorie,“ poznamenal. „Nesouhlasím s tím, jak prezident Zeman využil 17. listopad ke své politické propagandě. Ale také mám obavy z islámského radikalismu a nedivím se, že většina české veřejnosti takové obavy také sdílí,“ dodal Pospíšil.

Zdroje z diplomacie ČTK řekly, že ještě do středečního večera se s návštěvou počítalo. Zrušena byla náhle.

Video se připravuje ...
Další videa