Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš si přijde podle Kalouska na miliardy. Podporu biopaliv schválili poslanci

Podle Miroslava Kalouska profituje z pokračující podpory biopaliv Babišův Agrofert.
Podle Miroslava Kalouska profituje z pokračující podpory biopaliv Babišův Agrofert.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2015
09:44

I v pátek třináctého se poslanci sešli ve sněmovně na mimořádné schůzi. Na pořadu dne měli kromě schvalování elektronické evidence tržeb (EET) mj. také schválení další podpory biopaliv. To sněmovnou prošlo. Za pouhých 15 minut a navzdory nesouhlasu exministra Kalouska (TOP 09), podle kterého si tím přijde Babišův Agrofert na miliardy.

Sněmovna schválila novelu zákona o spotřebních daních, která především přináší program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu.

Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun.

Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Kalousek neúspěšně navrhoval, aby se novela zákona přejmenovala na zákon, kterým se ve prospěch skupiny Agrofert mění zákon o spotřebních daních.

Kalousek napovídal Jurečkovi

Že sněmovnou Kalouskův pozměňovací návrh, který podporu biopaliv ze zákona vypouští, neprošel, nebylo nijak překvapivé. Opozice byla při hlasování převálcována. Během tohoto zamítnutí však došlo i k úsměvnému momentu.

To když se ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zahloubal do svých papírů a chvíli trvalo, než vydal doporučení svého resortu návrh nepodpořit. „Vy to nepodporujete, to je proti Babišovi,“ fungoval v tu chvíli jako divadelní nápověda Kalousek, stojící u řečnického pultíku.

Když pak váhající Jurečka skutečně pronesl zamítavé stanovisko, Kalousek se jen usmál a pokrčil rameny. Návrh na podporu biopaliv prošel hladce, i když se o něm v minulosti na půdě sněmovny vášnivě debatovalo. Tentokrát však stačila čtvrthodina a bylo hotovo. Proti návrhu vystoupil pouze Kalousek, šlo však již pouze o jeho labutí píseň. Vystavit stopku další podpoře biopaliv nebylo v jeho silách.

Zpřísňují se podmínky pro přimíchávání biosložek

Schválená novela o pokračující podpoře biopaliv zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci ale schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni odsouhlasila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona. Program ale musela ještě schvalovat Evropská komise.

Na základě podmínek, které si stanovila, se některé sazby daně u biopaliv zpočátku od příštího roku zvýší proti původnímu návrhu, aby se vyrovnalo to, že nyní se podpora poskytuje bez schválení Bruselem. Později, od poloviny roku 2017, by měly sazby opět klesnout.

Samo ( 5. ledna 2016 12:25 )

Ať se dívám jak se dívám, tak nikde nevidím, co udělal Kalousek důchodcům. V roce 2011 byla valorizace 3.9 procenta, v roce 2012 byla 1,6 procenta, v roce 2013 byla 0,9 procenta- to jsou roky Kalouskova hospodaření a byly to roky hospodářské krize, kdy byl problém zajistit vůbec nějaké finance na zvýšení důchodů. Kalousek skončil, nastoupila Zemanova úřednícká vláda, podporovaná sociálními demokraty a ta valorizovala důchody v roce 2014 0,4 procenta, načež před volbama ČSSD slibovala plné vyrovnání valorizace důchodů, když vyhraje volby a bude ve vládě. Z plného vyrovnání zbylo jen 1,6 procenta v roce 2015 aby pak v roce 2016 přidali jen ubohých 0,3 procenta. Z toho vyplývá, že nejméně přidali důchodcům ti kteří se zaštiťují svým socálním cítěním, ale přitom se zachovali asociálně, protože mají peníze na to aby přidali sobě od prezidenta až po posledního poslance, který ve sněmovně za celé volební období na obranu sociálně potřebných ani neotevře hubu, po 7 procentech. A aby toho nebylo málo, těch 7 procent se týká i navýšení náhrad za cokoliv. Dále chtějí navýšit počet státních úředníků o 8000 a policistů o 4000. V Evropě maji více policistů jenom v Itálii, Španělsku a Portugalsku v přepočtu na počet obyvatelstva. Po tomto navýšení budeme suverénně první a budeme opravněně nazýváni policejním státem. Čím více policajtů, tím více nesmyslných zákonů a represivních opatření. A všichni tito státní zaměstnanci, neproduktivní a zbyteční dostanou přidáno na platech 5 procent. Tak kdo se podepsal více na důchodcích Kalousek nebo tato vláda. Tomu, kdo umí napočítat do pěti, je to jasné.

Samo ( 5. ledna 2016 11:18 )

Jak vidno z vašich příspěvků, tak jste buď naivní anebo dokonce hloupí. Kdyby měl Kalousek tak nakradeno jak tvrdíte, tak už dávno sedí, protože leží v žaludku jiným lidem ve vysoké politice a ne jenom vám. A vaši naivitu potvrzuje i fakt, že si myslíte že Babiš šel do politiky proto aby udělal pořádek. Od začátku pouze kalí vodu. Do politiky šel proto, aby svým firmám zajistil dotace a vítězství v tendrech, které vyhlašují státní firmy, většinou se pravidla tendru upravují tak aby v nich vyhrály Babišovy firmy. A když se k tomu přičtou ještě dotace na příměsi do pohonných hmot, pak každému normálně uvažujícímu člověku musí být jasné, že šel do politiky jenom proto aby si rozšířil své příjmy na úkor státu a na úkor konkurence.

sofina12 ( 28. listopadu 2015 00:22 )

Kdyby blbost nadnášela, budeš létat jak holubička. Přestaň závidět a uvažuj ! Kalousek si nahrabal za těch 2O let víc a je tak mazanej, že ani nemusel makat, stačilo jen krást . Za Babišem je aspoň vidět práce a co je vidět za Mírou ?

19jirka74 ( 13. listopadu 2015 21:54 )

Babiš šel také do politiky pro svůj prospěch a jeho firem. To je snad jasné. Dobrou noc.

marcela47 ( 13. listopadu 2015 21:40 )

Kalousku, Kalousku jak ty se nemůžeš smířit s tím, že jsi musel jít od valu. Ty sis nakradl také dost a ještě spousta věci určitě vyleze najevo viz voltajické elektrárny apod.Pořád si myslíš, že na tvé svinstva nikdo nemá. Ale nezapomeň boží mlýny melou ...... Dále ti chci jen připomenout, že na rozdíl od tebe Babiš zaměstnává přes 40 000 lidí, kteří by možná tvé další politice byly na úřadu práce. A co jsi ty jen přeběhlík, jaká pak TOP 09 jste jen parta podrazáků KDU ČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa